Izložba Žanne i Larise

Sample Image
Žanna Erdelji i Larisa Kralj

Žanna Erdelji je rođena 1968. godine u Krivom Rogu (Ukrajina). Od 1986 do 1990 studirala je na likovnom smjeru Pedagoškog fakulteta u Krivom Rogu. 1990. upisala se na Ukrajinsku Akademiju umjetnosti u Kijevu. 1996. diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Viktora Vasiljeviča Šatalina. Od 1997. živi u Hrvatskoj, u Vinkovcima. Član je HADLU (Vinkovci) i Grupa 69 (Zagreb). Slika tehnikama ulja na platnu , pastelom i akvarelom. Mnoga njezina djela krase privatne kolekcije diljem Europe, SAD i Kanade.

Sample Image

Kolektivne izložbe:

U Hrvatskoj (Vinkovci, Ilok, Osijek, Zagreb, Županja, Lovran, Knin, Topusko, Glina, Supetar, Pitomača, Petrovci, St. Jankovci, Hrv. Kostajnica, Ozalj), Ukrajini (Kijev, Mikolajiv), Rusiji (St. Petersburg), BiH (Čapljina), Slovenija (Maribor), Italija (Cremona, Cordignano), Kanada (Toronto), Srbija (Sremska Mitrovica).

Samostalne izložbe:

Vinkovci (1997, 1998, 1999, 2002, 2003, 2006., Zagreb (2000, 2006), Slav. Brod (2000), Pecs (2001), Budapest (2001), Vukovar (2001), Novi Vinodolski (2001), Županja (2005), Bizovačke Toplice (2005), Rijeka (2006), Krapinske Toplice (2007). Sudjelovala na brojnim likovnim kolonijama u Slavoniji, Dalmaciji i Italiji.

Larisa Kralj je rođena 1971. godine u Kišnjevu (Moldavija). Živjela je u St. Petersburgu i Moskvi. Po zanimanju je pedagog. Godine 1991. dolazi u Hrvatsku (Desinić) gdje osnovala obitelj. Crtanjem i slikanjem bavi se od djetinjstva. Izražava se tehnikama ulja na platnu, akvarelom i akrilikom. Živeći u Desiniću okružena pitomim brežuljcima sa kućicama i kletima, sve više ovaj krajolik postaje nadahnuće za njene slike. Također često slika mrtvu prirodu sa cvijećem i voćem, a povremeno slika sakralne motive, portrete i konje. Priredila je 20-tak samostalnih izložbi i bila sudionik brojnih likovnih kolonija diljem Hrvatske. Članica je likovne sekcije KUD-a Zlatko Baloković u Krap. Toplicama i Fortune art u Zagrebu.

Sample Image

Slikarica Larisa slika uglavnom ulja na platnu, posjeduje sve kvalitete iako njen izbor sadrži različite teme i žanrove od mrtve prirode i pejsaža, do akta i religioznog, dapače mističnog nadrealizma. Strpljivošću hiperrealista, mada istovremeno nije ograničena strogošću fotografskog prenošenja, dokazuje se kao dobar crtač što donekle pada u drugi plan pred njenim snažnim kolorizmom. Ujednačenom, uravnoteženom paletom boja postiže potpunu atmosferu koja nas neodoljivo vraća u muzeje i galerije starih majstora. Žanrovi se isprepliću i preljevaju ali uz svu tematsku raznolikost ostaje zajednička prožetost atmosferom svjetlosti, dubok doživljaj prostora i posebnog ugođaja kojeg senzibilna koloristica Larisa oživljava svojim kolorizmom, istovremeno žestokim i smionim ali i ujednačenim do najsitnijeg polutona. (Likovna kritika Z. Baloga)

Josip Rubes, dr. med. i slikar, voditelj galerije

josip.rubes@kr.t-com.hr

Akademija-Art.net