Izlažu Sonja Dizdar, Koraljka Kovač i Roberta Vilić

U Galeriji Matice hrvatske, Matičina 2 u Zagrebu otvorena je izložba tri slikarice mlađe generacije. Svoje radove izložile su: Sonja Dizdar, Koraljka Kovač i Roberta Vilić. 

Sample Image

Koraljka Kovač, Sonja Dizdar i Roberta Vilić pripadaju generaciji hrvatskih slikarica koja je sazrijevala i stjecala autorsku prepoznatljivost na prijelazu dvaju stoljeća, štoviše, čak i milenija. Ukoliko bi pokušali odrediti po čemu je spomenuto razdoblje umjetnički karakteristično, već pri površnom razmatranju neizostavno će nam se nametnuti dojam o sveopćoj poetskoj raznolikosti, koegzistenciji najrazličitijih stvaralačkih postupaka te nepostojanju bilo kakvih dominirajućih trendova. U takvom je ozračju pozicija slikarstva bila ambivalentna; nezahvalna i poticajna istodobno. Nove tehnologije i s njima povezani likovni mediji, naime, tada su se već posve uvriježili kao uobičajena umjetnička praksa što neprestano širi odnosno mijenja percepcijske odrednice, a samim time prijeti od slikanja kao takvog učiniti trajno «zastarjeli», «potrošeni» ili barem «neatraktivni» način izražavanja. S druge strane, međutim, upravo je slikarski čin – ukoliko ga se iskoristi na pravi način – mogao i može biti doživljavan kao svojevrsna postojana cezura odnosno plodan korektiv sveopćem medijskom bujanju. Primjere za ovo potonje nedvojbeno nalazimo i u Koraljkinom, Sonjinom odnosno Robertinom slikarstvu.

Sample Image

U središtu Koraljkinih umjetničkih interesa i promišljanja uvijek se nalazi odnos prema slikarskoj plohi kao osnovi za – kako klasično slikarsko, tako i ono kolažno – apliciranje novih ploha i slojeva. Njezina prepoznatljiva poetika, pretežito intuitivno organička, ali na trenutke i ornamentalno pravilna, proizlazi zapravo iz nježnih, gotovo filigranskih oblikovnih preklapanja, uvijek dodatno oplemenjenih lucidnim kolorističkim amalgamima. U posljednje vijeme Koraljka intenzivno propituje mogućnosti što joj nude fluorescentne boje u kombinaciji s UV neonskim lampama, pa na recentan slikarski ciklus, predviđen da ga se promatra i doživljava u zamračenom prostoru, možemo gledati i kao na svojevrsnu instalaciju pomalo mističnoga, ali istodobno i relaksirajućega ugođaja.

Sonja je u svojem dosadašnjem stvaralaštvu gajila apstraktni likovni izričaj, snažno se oslanjajući na tradiciju enformela. Tvar i likovna tekstura bile su joj, dakle, uvijek u prvome planu, a u pravilu ih je nadograđivala smjelim ali kultiviranim koloritom. Spomenute odrednice zadržat će i na najnovijim uratcima, osim što sada uvodi i prepoznatljive motive. Riječ je o granama drveta odnosno lišću. Ti motivi imaju simboličko značenje koje je vezano uz izmjenu godišnjih doba, a isto će vrijediti i za kolorit na svakoj od slika. Četiri godišnja doba u Sonjinoj interpretaciji predstavljaju zatvoreni ciklus unutar kojega nalazimo diskretno ali ipak dojmljivo iskazanu vječno obnavljajuću dijalektiku rođenja i smrti, a samim time i početka i kraja.

Sample Image

Roberta za sebe voli reći kako je slikarica s mentalitetom grafičarke. I doista, njezine apstraktne slikarske kompozicije sačinjene su od brojnih slojeva u koje ona na određeni način urezuje ili utiskuje najrazličitije oblike, a nerijetko su to riječi ili brojevi. Ona, dakle, svojim slikama pristupa i tretira ih kao svojevrsne grafičke matrice. Spomenute riječi i brojevi posve su intimnoga karaktera, oni su segment  privatne ikonografije pomoću koje autorica iskazuje vlastite proživljene emocije i duševna stanja, ne dijeleći ih s promatračima, nego ih u svoje slike ugrađuje kao ravnopravne elemente likovne forme. Robertina akromatika – dominiraju prljavo bijeli, sivi i crni tonovi uz tek diskretno i sporadične prisustvo okera – savršeno se uklapa u njezinu «grafičku» poetiku.

Koraljka, Sonja i Roberta slikarice su koje, iako generacijski bliske te školovane kod istoga profesora, dojmljivo ukazuju na bogatstvo i raznolikost suvremene slikarske scene. Ukoliko im želimo pronaći nešto zajedničko, onda je to svakako začudno aktivan odnos prema slikarskoj teksturi odnosno površini.
Vanja Babić

Sample Image

Koraljka Kovač


Koraljka Kovač
rođena 1971. u Zagrebu.Tu završava Školu za primjenjenu umjetnost i dizajn, slikarski smjer. Godine 1991. upisala Akademiju likovnih umjetnosti. Diplomirala u klasi prof. Zlatka Kesera. Izlagala je 30 puta samostalno i 50 puta skupno u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Slovačkoj, Mađarskoj, Južnoafričkoj Republici i Njemačkoj. Dobitnica je Rektorove nagrade za 1996 godinu.

Pogledajte galeriju slika Koraljke Kovač!

Sample Image

Koraljka Kovač

Članica je HDLU-a i HZSU-a. Radi kao stručni suradnik na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Adresa:
Koraljka Kovač
Bačun 34, 10000 Zagreb

Sample Image
Sonja Dizdar

Sonja Dizdar rođena je 1970. godine u Splitu. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, te diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera. Članica je HDLU-a Zagreb, HULU-a Split i ZUH-a. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložba. Živi i radi u Zagrebu.

Sonja Dizdar

 

Roberta Vilić rođena 1971. godine u Banja Luci. Završila Školu za primjenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala 1998. u klasi prof. Zlatka Kesera. Izlaže od 1992. Član HDLU-a i HZSU-a.

Pogledajte galeriju slika Roberte Vilić!

Samostalne izložbe:
1993.
Zagreb, Moderna vremena – KIC
Zagreb, Galerija SC
1994.
Zagreb, Galerija Nova
Zagreb, Kula Lotrščak – MGC
Rab, Gradska galerija Knežev dvor (s N. Ivezić)
Zagreb, Salon galerije Karas
Zagreb, Galerija Europski dom
Zagreb, Galerija Trgovačke banke
Zagreb, Galerija Dubrava (s N. Ivezić/ I. Jurković)
Zagreb, Galerija VN
Velika Gorica, Galerija Galženica

Sample Image
Roberta Vilic

2004.

Zagreb, Galerija SC
2004.
Split, Galerija DIT
2004.
Korcula , Galerija Vapor
2005.
Labin, Gradska galerija Labin
2005.
Zagreb, Galerija 01
2008.
Zagreb, Galerija Marisall
2008.
Zagreb, Galerija Matice hrvatska
Skupne izložbe:

Zagreb, Happening Ars Moriendi, Galerija Gradec – MGC

Zagreb, Rat u Hrvatskoj, Galerija Gradec – MGC
Zagreb, Izložba u izložbi, Galerija ULUPUH-a
Zagreb, Likovna stvaraonica, Galerija Zvonimir
Zagreb, ALU Platz, Galerija Gradec – MGC
Zagreb, Piktoplastika, Galerija SC
Zagreb, 28. Zagrebački salon, MGC
Zagreb, Nova imena hrvatske likovne scene, Galerija Gradec – MGC
Zagreb, Zagrebačka izložba grafike, Umjetnički paviljon
Zagreb, Zagrebu za obljetnicu, MGC
Zagreb, Završna izložba, Galerija VN
Split, Biennale maloga formata, Pinakoteka Gospe od zdravlja
Ljubljana, Biennale grafike, Moderna galerija
Torre Pellice, Tracce di grafica Croata, Galleria d arte conemporanea
Mainz, City festival, Kunst in der Stadt
Split, Biennale malog formata, Pinakoteka Gospe od zdravlja
Zagreb, 24. Salon mladih, Dom HDLU-a
Torino, Modernita – Progetto 2000, Concorso Internazioanle giovani artisti
Zagraceb, 1. Hrvatski trienale grafike
Villanova d’ Albenga, San Giorgo nell Exlibris

Sample Image
Roberta Vilić

2000.

Zagreb, Teatar i mit, Gradsko kazalište Gavella
Zagreb, Branko Ružić i suvremenici, Galerija Klovićevi dvori
2004.
Slavonski Brod, Branko i suvremenici, Galerija  umjetnina grada Slavonskog Broda
2005.
Slavonski Brod, Hrvatski umjetnici Plehanu , Galerija  umjetnina grada Slavonskog Broda
2006.
Koprivnica, DAAK 2006, Muzej grada Koprivnice
2006.
Zagreb, Galerija Vladimir Filakov
2007.
Zagreb, Likovni život Dubrave, Galerija Vladimir Filakov
2008.
Zagreb,Galerija ETK,Izložba suvremenih likovnih umjetnika
Nagrade:

-Nagrada talijanskog kulturnog centra I Ugga Maffia, 28. Zagrebački salon

1996
-2. Nagrada, City festival, Kusnt in der Stadt, Mainz

Sample Image
Roberta Vilić

Adresa:

Zagreb, Cerjanska 13
e-mail:  roberta.vilic@zg.t-com.hr

Koraljka Kovač

Akademija-Art.net