Skip to content

Izišao 13. broj glasila “Stopama pobijenih”

stopama pobijenih

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« izišao je novi broj glasila Stopama pobijenih. Ono izlazi polugodišnje i donosi novosti u istraživanju okolnosti ubojstvahercegovačkih franjevaca te odjek u puku. Glavni je i odgovorni urednik vicepostulator fra Miljenko Stojić.

U rubrici Iz ljetopisa i ovaj put čitamo o najvažnijim događanjima u Vicepostulaturi u proteklih pola godine. Podsjetnik donosi dva članka o Širokobriješkoj gimnaziji: Osvrt na postanak i razvitak franjevačke gimnazije na Širokom Briegu prigodom 100-godišnjice 1844.-1944., dr. fra Radoslava Vukšića i Franjevačka klasična gimnazija uoči pada Širokog Brijega, fra Ante Marića. Prvi vodovod u Širokom Brijegu gradili su fratri te su za javnu uporabu podigli sedam javnih česmi. O tome za ovaj broj glasila piše Ivana Karačić. U rubrici Povijesne okolnosti možemo čitati o s. Berislavi Marić iz pera s. Natalije Palac. Josipa Vukoja piše o radu općinskih povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugoga svjetskog rata i poraća, a rubrika Istraživanja donosi nam VIII. nastavak serijala Damira Šimića Je li Josip Broz Tito osobno zapovjedio masovne likvidacije političkih neistomišljenika?Dr. fra Robert Jolić piše o fra Anđelku Nuiću kojega su komunisti najvjerojatnije ubili u okolici Maribora. U novom broju također se mogu pronaći literarni radoviZdravka Luburića, fra Umberta Lončara, Roka Dobre i Ivana Grljušića koji su posvećeni ubijenim franjevcima, kao i nagrađene radove natječaja iz 2014. na temu pobijeni hercegovački franjevci, uzrast djeca i mladež. Krešimir Šego razgovarao je s mons. dr. Milom Bogovićem, gospićko-senjskim biskupom i predsjednikom komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij. Što biskup kaže o trenutnom stanju u kojemu se nalazimo, ali i o našoj prošlosti, pročitajte u ovom razgovoru. Na zadnjim stranicama glasila je i popis izdanja Vicepostulature te literature drugih izdavača koja govori o pobijenim hercegovačkim franjevcima, kao i popis darovatelja za koje se svakog 7. u mjesecu slavi sv. misa.

O glasilu i o drugim izdavačkim pothvatima Vicepostulature najlakše se može obavijestiti preko portala pobijeni.info. Tu se ono može i naručiti, a može ga se pronaći i na najbližem kiosku u Herceg Bosni ili zatražiti kod svoga svećenika.

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« izišao je novi broj glasila Stopama pobijenih. Ono izlazi polugodišnje i donosi novosti u istraživanju okolnosti ubojstva hercegovačkih franjevaca te odjek u puku. Glavni je i odgovorni urednik vicepostulator fra Miljenko Stojić.

 Pregled događaja u Vicepostulaturi kroz proteklih 6 mjeseci
 Osvrt na postanak i razvitak Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu u prigodi 100. obljetnice
 Franjevačka klasična gimnazija uoči pada Širokog Brijega
 O gradnji prvog vodovoda u Širokom Brijegu, što su započeli fratri
 O životu s. Berislave Marić
 IV. nastavak istraživanja »Politički okvir i organizacija partijskih tijela u obračunu s katoličkim klerom u Dalmaciji«
 Rad povjerenstava po općinama glede komunističkih zločina
 Je li Josip Broz Tito osobno zapovjedio masovne likvidacije političkih neistomišljenika?
 Nesanica ubojice širokobrijeških fratara
 Ozdravljenja na grobu mučenika
 Životopis fra Anđelka Nuića
 Radovi s Nagradnog natječaja 2014.
 Razgovor s mons. dr. Milom Bogovićem, gospićko-senjskim biskupom