gabric

Jučer uhićeni predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivica Babić nakon noći provedene u policiji danas će dati iskaz Državnom odvjetništvu

Državno odvjetništvo, koje vodi istragu, sumnja da je status ratnog vojnog invalida dobio na temelju lažne medicinske dokumentacije.

Za to ga je javno optužio Nikica Gabrić. Optužbe je ponovio i sinoć gostujući u Dnevniku 3. Babića je prozvao za lažiranje dokumentacije o 40-postotnom invaliditetu stečenom zbog navodne ozljede oka tijekom Domovinskog rata. U dokumentaciji na temelju koje je Babić 1996. dobio status 40-postotnog ratnog vojnog invalida navedeno je da je 1992. za vrijeme rata pao i ozlijedio oko, no Gabrić, koji je u tu dokumentaciju imao uvid, kaže da je Babić tada samo pao i ogrebao lijevu stranu lica.

Gabrić je izrazio i razočaranje u sve oni koji su godinama znali za to a nisu ni9šta poduzimali. Gabrić kaže kako raspolaže informacijama da je Babić do 2001. dobivao invalidninu od oko 800 kuna te doplatak od 750 kuna za svako od troje djece. Dobivao je i jednokratnu pomoć i dionice te je oslobođen poreza i prireza na dohodak, u skladu s postotkom invalidnosti. Iskoristio je sve što je mogao izmišljajući ozljedu. Da se ozljeda oka i dogodila u ratu, na temelju nje je mogao dobiti najviše 25, a ne 40 posto invalidnosti, ustvrdio je Gabrić.

U Babićevu obranu istupila je Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL). Gabrićevo prozivanje okarakterizirali su kao pokušaj diskreditiranja Ivice Babića te Hrvatskoga liječničkog sindikata, ali i većine hrvatskih liječnika. (HRT)