Italija je meta Islamske države?

isil kalifat

isil kalifat

Talijani se boje da bi zbog blizine i raznih drugih razloga mogli postati prva meta Islamske države van Sirije i Iraka

Italija je najavila da će oružjem pomagati borbu iračkih Kurda protiv IS-a na sjeveru Iraka. Također je prošli tjedan sudjelovala u razgovorima sa SAD-om o strategiji suzbijanja IS-a.

‘Glavna meta IS-a je Zapad i svaki simbol što ga predstavlja – povijesno, politički, kulturno’, rekao je Angelino Alfano pred donjim domom parlamenta.

Ministar nema informacija o konkretnim planovima napada, ali drži da je među zapadnim zemljama Italija jedna od vodećih meta. Rim je kolijevka zapadne civilizacije i dom pape Franje, najvišeg autoriteta Katoličke crkve, što ga čini simboličkom potencijalnom metom, rekao je.

Podsjetio je da je čelnik IS-a Abu Bakr al-Bagdadi spominjao napad na Rim u nedavnim videoporukama te bi njegove riječi ‘slabiji umovi i povodljivi pristaše’ mogli shvatiti doslovce.

Procjenjuje se da se u IS-a bori oko 2.300 ljudi sa Zapada, a njih 48 ima “barem neku vezu s Italijom”, rekao je Alfano. Izvijestio je da je pojačan nadzor granica i interneta kako bi se identificiralo moguće novačenje stranaca u IS. (MP)