Islamistička skupina Boko Haram pustoši Nigeriju

Boko Haram

Islamistička skupina Boko Haram nasilno preuzima crkvene objekte u Nigeriji, ubijajući muškarce i tjerajući žene da se obrate na islam. Ta ekstremistička skupina, kako svjedoče lokalni kršćani, pretvara crkve u svoje vojne baze, a tajnik rimokatoličke biskupije u Maiduguriju John Bakeni potvrdio je za Religion News Service kako je stanje alarmantno.

„Velik broj naših župa u gradovima Pulka i Madagali naprosto je opustošeno”, ističe Bakeni, te dodaje da su mnogi civili u bijegu, dok su neki uhvaćeni i ubijeni. „Život ovdje ništa ne znači. Apsolutno je bezvrijedan.”

Ovoga tjedna, pripadnici skupine Boko Haram zauzeli su Bamu, grad na sjeveru Nigerije, slijedeći svoj naum o stvaranju islamskog kalifata. Oko 5 000 stanovnika pobjeglo je iz Bame, a neki su poginuli braneći svoj grad.

Ista skupina nedavno je otela nekoliko stotina djece koja još nisu pronađena. James Duddridge, član britanskog parlamenta zadužen za afrička pitanja najavio je žestoku borbu protiv skupine Boko Haram. Smatra da su oni velika prijetnja miru i stabilnosti u regiji, te da se takvi brutalni zločini protiv čovječnosti neće tolerirati. (christiantoday.com)