Intervju s Josipovićem: Uštede nužne, doći će bolji dani

josipovic intervju

josipovic intervju

Predsjednik Republike Ivo Josipović, na četvrtu godišnjicu svoje inauguracije, dao je intervju za HRT koji u cijelosti donosimo u videoprilogu

Brzo prošle četiri godine

Brzo su prošle ove četiri godine, bilo je naporno, ali bila mi je čast i zahvaljujem građankama i građanima na povjerenju, rekao je predsjednik Josipović. Oko napretka Hrvatske rekao je da u nekim aspektima ostvaren nappredak, a da u nekima treba još puno raditi. Puno je učinjeno u borbi protiv korupcije, dok problem socijalne pravdnosti ostaje gorući. Koncept pravednosti nekog društva nije projekt jednog mandata, siguran sam da nakon što odem s ove dužnosti da ćemo svi zajedno raditi na pravednosti, rekao je.

Skupi automobili

Kupovina automobila nije dobro primljena u javnosti. I u Vladi su rekli da je riječ o jednom potezu koji se nije trebao dogoditi i mislim da svi iz toga trebamo izvući pouku. Potez ocjenjujem nepromišljenim i potez koji nije u skladu s trenutkom u kojem živimo, rekao je Josipović.

Proračun

Izgleda da na svemu moramo štedjeti, proračunski rezovi su nužni. Je li odmjereno onako kako je najbolje, najpravednije, najfunkcionalnije, teško mu je reći ovog trenutka, ali nema ni jedne stavke na kojoj se ne štedi. S obzirom da je vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH moram reći da su napravljene i tu velike uštede i na neki način došle do granice funkcionalnosti sustava, smatra predsjednik.

Nada za bolja vremena

Moramo potpuno biti svjesni činjenice da su pred nama, ne možda jedna, nego više godina kada su uštede nužne. Ne možete podijeliti ono čega nema. Trebamo se nadati boljim vremenima, bolja vremena doći će samo napornim i upornim radom, naravno politika ima tu veliku ulogu, ali i svatko od nas. Očekujem da će Hrvatskoj doći bolji dani, optimističan je Josipović.

Može li ova Vlada izvući zemlju iz krize

Na nama koji smo na javnoj sceni je da Vladu podupiremo, “guramo”, od stalnih napada nema previše koristi. Treba biti kritičan i reći što nije dobro. Treba otvoriti nova radna mjesta, privući nove investicije. Treba propise i praksu učiniti više prijateljski prema poduzetništvu i radu, mišljenja je.

O Zakonu o radu i generalnom štrajku

Sindikalisti su vrlo često u mom uredu. Znao sam često riješiti njihove probleme, a istaknuo je kako je riješio problem radnika u Brodosplitu. Mirni prosvjedi u skladu sa zakonom ne bi trebali izazivati nikakvu sablazan. Uvjeren sam da nereda poput onih u susjedstvu niti može niti smije biti. Mislim da je naše društvo zrelo demokratsko društvo koje se drži standarda koji vrijede za demokracije koje su ipak razvijenije, uvjeren je Josipović.

O stanju u BiH

Kod zadnjih događaja u BiH prevladava socijalna kompomenta, a ono čega se svi boje je da ta vrst nemira ne preraste u međunacionalne sukobe. Ono što mogu reći kao predsjednik susjedne države je da je nama u interesu da u susjedstvu imamo stabilnu i uspješnu zemlju, kazao je.

Predsjednički izbori

Volio bi da kampanja ne bude prljava. Takve nikada nisu bile uspješne. Prava kampanja će početi kada budu poznati svi kandidati. Nadam se kampanji u kojoj ćemo izložiti ideje i koncepte daljnjeg razvoja Hrvatske i nadam se da će to biti jedna uzorna demokratska utakmica, izrazio je nadanja oko ovogodišnje kampanje za izbore.

Plan do kraja mandata

Do kraja mandata Predsjednik bi želio ojačati kompomentu gospodarske diplomacije. Želio bi posjetiti neke od velikih zemlja i predstaviti Hrvatsku kao novu članicu Europske unije, rekao je.

S predsjednikom je razgovarala novinarka Stela Kolar Borovčak, a u videoprilogu još pogledajte što kaže o promjeni Ustava i operaciji oka. (HRT)