Inspekcija provjerava kvalitetu goriva na benzinskim postajama

ina postaja nafta

ina postaja nafta

Akcija je započeta simultanim nadzorima tržišnih inspektora Uprave za inspekcijske poslove u gospodarstvu, i to uzimanjem 50 uzoraka goriva s benzinskih postaja na području cijele Hrvatske te na graničnom prijelazu Bajakovo, uzimanjem uzoraka iz cisterni pri uzlaska na tržište Republike Hrvatske, odnosno jedinstveno tržište Europske unije.

Cilj ove akcije je osigurati propisno označene naftne derivate na tržištu, čija kvaliteta udovoljava graničnim vrijednostima sastavnica i značajki kvalitete tekućih naftnih goriva utvrđenih Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva (NN 113/2013, 76/2014), popraćene Izjavom o sukladnosti.

Ministarstvo je priopćilo da tržišni inspektori tijekom 2014. kontinuirano provode administrativne nadzore tekućih naftnih goriva. Uzorkovanje i laboratorijska analiza provode se u suradnji s akreditiranim laboratorijem Zavoda za ispitivanje kvalitete.

Uz inspekcijski nadzor kvalitete naftnih derivata, inspektori će provesti i druge nadzore s ciljem zaštite prava potrošača na benzinskim postajama, a sukladno odredbama Zakona do zaštiti potrošača i Zakona o inspekcijama u gospodarstvu. (Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX, HRT)