In memoriam Nenad Miler

Nenad Miler 1

Nenad Miler 1

Art trouvé

U naponu snage, u svoj 50. godini, ugasio se život Nenada Milera inženjera šumarstva, koji nas je prije 5 godina ugodno iznenadio svojim likovnim djelovanjem s velikim brojem skulpturalnih mramornih objekata prezentiranih pod nazivom Art trouvé

foto-galerija

Obišao je gotovo sve kontinente i nesvjesno brusio svoje likovne i estetske senzore pa stoga ne iznenađuje što je spontano zašao u područje vizualnih umjetnosti. Tomu su svakako pridonijela znanja i odnos prema prirodi stečeni za vrijeme studija, ali i obiteljsko nasljedje, tj. obiteljski korijeni.

Od rane mladosti prikuplja razne objekte, a pogotovu u kamenu, koje je u zadnjih 15 godina autorizirao poštujući zasade objet trouvé odnosno ready made.

Nakon što je znatan broj ovih objekata dospio i u neke važnije zbirke te javne prostore, a na nagovor prijatelja likovnih umjetnika i kolekcionara, izveo je prvu prezentaciju u Eisenstadtu 2004.

Ti nastupi su mu pružili podstrek da 2009. priredi vrlo uspješnu izložbu u galeriji Zlatni konj, zatim u portret galeriji LIKUM, izložbenom prostoru Austrijsko-švicarsko-lichtenštajnske gospodarske komore u Beču, na posebnoj izložbi kao gost Sjevernojadranskog sajma u Rijeci 2010.,

Dioklecijanovim podrumima u Splitu 2011, potom u Posh Fantasy baru u Zagrebu. Također je sudjelovao na 45.zagrebačkom salonu, na izložbi ULS-a u Zaprešiću 2010. i 2011, na Alternativnom 46. zagrebačkom salonu, te na izložbi More, ljudi, obala u Šibeniku 2012.iI 2013.

Njegovo likovno djelovanje je svakako jedna pozitivna specifična pojava u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti koja trajno povezuje praiskonsko vizualno stvaralaštvo sa suvremenim vizualnim senzibilitetom. Tj. život praiskona sa sadašnjošću ali i sutrašnjicom

Povom splitske izložbe, u članku “Skulpture iz kraša”, Marko Vučetić je napisao:

…..No, za oblikovanje ljepota gdje se na prvi pogled ćini da ih nema potrebna je suptilna, lirska duša, oštro oko, moć imaginacije i predodžbe te pristup stvarnosti koja nas okružuje s drgačijim nakanama od pukih prizemnih materijalističkih , rušilačkih i devastirajućih primisli i djela. ….

….Jadranski otoci, obala, velebitski masiv nisu samo kao cjeline ljepota kojom nas je priroda obdarila, nego Nenad Miler upozorava da je svaki kamenčić ugrađen u te bisere i sam biser, art trouvé, ….

U svakom slučaju, svojim umjetničkim opusom nas je trajno učinio duhovno i umjetnički bogatijima.

Nenad Miler 6