Za radnike Imunološkog je ključno da u tvrtku uđe svježi kapital bez čega ne mogu izgraditi nove pogone i dobiti trajnu dozvolu za rad. Demantirali su tvrdnje ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, poručivši da još nisu dobili plaću za studeni, a ni za prosinac. A demantirali su i premijerove riječi

Lidija JagarinecNije točno da prošla Vlada nije učinila ništa i da je to grijeh prošle Vlade. Odnosno to je točno, ali je isto tako točno i da je ona Vlada prije ove prošle istu stvar napravila. U jednom periodu je bivši ministar zdravlja Ostojić bio u Nadzornom odboru Imunološkog zavoda i nisam vidjela da se tada nešto specijalno dogodilo. Uzvratila je na to na izjavu premijera Zorana Milanovića sindikalna povjerenica EKN-a Imunološkog zavoda Lidija Jagarinec.

Milanović: Imunološki u problemima zbog nerada bivše vlade

Vlada je odlučila da kreće u prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda. Prodaje se nešto više od 54 posto dionica, a početna je cijena 49 kuna i 30 lipa za dionicu. Kontrolni paket dionica od 25 posto plus jedna dionica ostaje u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Investitor je dužan osigurati ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva, te krvnih derivata, kao i drugih proizvoda.

Nakon kratkog pregleda povijesti problema Zavoda, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je da su primili osam pisama namjere.

Ministar Vrdoljak je rekao kako je sazrelo vrijeme za nastavak potrage za strateškim partnerom Imunološkog zavoda, jer je poslovanje tvrtke stabilizirano i nije ugroženo, a zaostale plaće isplaćene.

Premijer Zoran Milanović rekao je kako je Imunološki samo jedna od tvrtki koja je u problemima zbog nerada bivše Vlade te dodao da je njegova Vlada sanirala štetu.

Premijer je svima čestitao novu godinu i obećao daljnju borbu protiv korupcijske hobotnice koja, kako je rekao, još u Hrvatskoj nije iskorijenjena. Još uvijek stanuje sa svim stanarskim pravima potpuno zaštićena u nekim organizacijama, rekao je Milanović dodavši kako i dalje neki političari pružaju otpor kada se istaknuti članovi njihovih stranaka nađu na udaru zakona, odnosno DORH-a i USKOK-a.

Za razliku od takvih, vladajuća koalicija poštuje zakon. Nama je vladavina prava politički credo i ako u tome netko od tzv. naših mora platiti cijenu – platit će je. Tome nismo stajali na putu, osobno nisam stajao na putu i nećemo stajati na putu, poručio je premijer.

Premijer je u uvodnom obraćanju podsjetio na neke socijalne i razvojne mjere koje stupaju na snagu ove godine. Izdvaja tako nove porezne stope koja će, kaže, jednom brojnu građana omogućiti nešto veće prihode. HRT, Foto: HRT