I Portugal ima svoju Sirizu

image

U Portugalu se pojavio novi pokret koji želi biti poput Sirize, radikalno lijeve stranke koja je osvojila vlast u Grčkoj, prenose europski mediji

image

Portugalska verzija zove se Tempo de Avancar (Vrijeme za napredak), a sastoji se od četiri ljevičarske političke skupine, od kojih je glavna Livre (Slobodna stranka), koju je prošle godine utemeljio portugalski eurozastupnik Rui Tavares.

Tempo de Avancar nije protueuropski nego se protivi štednji, a ovaj vikend organizira otvoreni sastanak u Lisabonu na kojem će početi pripremati program za osvajanje vlasti.

‘Razmatramo nove oblike političke participacije koji odgovaraju krizi zadnjih godina, poput Podemosa u Španjolskoj i Sirize u Grčkoj’, kazala je Ana Drago, jedna od čelnica novog pokreta, prenosi EUobserver.

No postoje i druge stranke koje žele biti poput Sirize.

Bloco de Esquerda (Lijevi blok), koji je već zastupljen u nacionalnom parlamentu, ideološki je bliži Sirizi.

‘Oba pokreta okupljaju bivše komuniste, maoiste i trockiste’, kaže Maria Flor Pedroso, politička urednica radija Antena 1.

Bloco de Esquerda osnovan je 1999., nakon reforme portugalske ljevice potaknute padom Berlinskog zida.

Portugal je dobio međunarodni program pomoći u svibnju 2011., godinu dana nakon Grčke, u vrijednosti 78 milijarda eura, praćen također teškim mjerama štednje. Nezaposlenost iznosi 13 posto, a među mladima 35 posto, BDP se smanjio za 7,4 posto od 2009. do 2013., socijalna prava drastično su srezana i ljudi u velikom broj bježe u inozemstvo.

image 2

Portugalom tradicionalno dominiraju dvije stranke, Socijaldemokratska stranka (PSD) (desni centar, sada u koalicijskoj vladi s jednom konzervativnom strankom) i Socijalistička stranka (PS, lijevi centar). Ove godine, vjerojatno u listopadu, održat će se opći izbori, no ljevica je fragmentirana.

Uz Tempo de Avancar, postoji i Republikanska demokratska stranka (PDR). Predvodi je portugalski eurozastupnik Antonio Marinho e Pinto, poznati odvjetnik čije se istupe u javnosti smatra populističkima. PDR čeka odobrenje Ustavnog suda, a definira se kao progresivna, reformistička stranka lijevog centra. Photo: Miguell Turnbull

image 1