HZZO o djeci s invaliditetom

djeca

U novom Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima nije došlo ni do kakvih izmjena u pravima djece s invaliditetom, priopćili su u četvrtak iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) u povodu nedavnog prosvjeda roditelja djece s invaliditetom koji su optužili državu da štedi na njihovoj djeci, pa tako godišnje moraju birati između zimskih ili ljetnih cipela koje inače stoje čak 1500 kuna.

Iz HZZO-a napominju da po novom Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima, koji je stupio na snagu 1. siječnja, baš kao i Popis ortopedskih i drugih pomagala, dijete do 7 godina ima pravo na ortopedske cipele svakih 6 mjeseci, a dijete od 7 do 18 godina svakih 8 mjeseci.

Također, odrasle osobe imaju pravo na ortopedske cipele na teret zdravstvenog osiguranja svaka 24 mjeseca.

Isto tako, osiguranicima se može iznimno unutar propisanog roka uporabe pomagala odobriti nabava novoga istovrsnog pomagala ili njegovog dijela ako je pomagalo postalo neuporabljivo zbog nastalih anatomskih, fizioloških, te funkcionalnih promjena, ističu iz HZZO-a.

HZZO-a godišnje izdvaja oko 800 milijuna kuna za više od 2000 ortopedskih pomagala, a na popisu su ortopedska pomagala, pomagala za inkontinenciju, pomagala za liječenje šećerne bolesti, slušna pomagala, pomagala za vid, pomagala za disanje, obloge za rane i dr.

Na Popisu pomagala postoje i neki vrlo suvremeni uređaji, kao npr. CPAP uređaj za disanje kod osoba koje boluju od prekida disanja u snu, dodaje HZZO.

U Pravilniku su pak korigirane indikacije za ostvarivanje prava na pojedina pomagala, te produženi rokovi uporabe za pojedina pomagala, čime se na prvo mjesto stavlja njihova funkcionalnost, što znači da će osiguranici moći dobiti novo pomagalo i prije isteka predviđenog roka ako ono koje koriste više nije u funkciji.

“Prava djece na pomagala nisu izmijenjena – rokovi uporabe pomagala za djecu do 18. godine života ostali su nepromijenjeni. Cilj nam je da osigurane osobe imaju pravo na sva potrebna pomagala, a da pritom postupamo racionalno”, ističe HZZO.

Svaki slučaj se razmatra zasebno, a upite brzo rješavamo. Tako je, primjerice, riješena trenutno aktualna tema punjenja kisikom boca za kisik za osigurane osobe koje ostvaruju pravo na to pomagalo, kažu u HZZO-o uz napomenu da se Pravilnik može korigirati po potrebi. (Hina)