HUBOL hvali ministra zdravlja jer je zaustavio sumnjive postupke javne nabave

trpimir goluža

Nakon što je ministar zdravlja Siniša Varga privremeno zaustavio nabavu medicinske opreme, zbog sumnji da se u natječajima koji se financiraju iz proračuna pogodovalo nekim dobavljačima, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) danas je ustvrdila da nova zdravstvena administracija pokazuje ozbiljne namjere u uspostavi europskog modela vođenja sustava piše Index

“Nova zdravstvena administracija na čelu s ministrom Vargom pokazuje ozbiljne namjere u uspostavi europskog modela vođenja sustava, a to je transparentni partnerski odnos svih dionika u sustavu zdravstva. Ministar Varga održao je riječ da će, ako se naše tvrdnje pokažu osnovanim, zaustaviti postupke javne nabave. Sad je na ministru da sa svojim timom, uz podršku svih nas iz sustava, utvrdi stvarne potrebe i prioritete u nabavi medicinske opreme te kvalitetno revidira zaustavljene natječaje i prema rezultatima revizije poduzme potrebne mjere. Time bi poslao jasnu poruku ne samo nama u sustavu zdravstva već društvu u cjelini”, izjavio je predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža.

HUBOL je prošlog tjedna upozorio da se u uvjetima otvorenih natječaja za nabavu opreme pogoduje određenim dobavljačima pa je Ministarstvo postupke nabave privremeno zaustavilo radi “analize funkcionalnih i tehničkih specifikacija i utvrđivanja stvarnih potreba i prioriteta”.

U tijeku je prikupljanje i obrada podataka, nakon čega će uslijediti eventualna odluka o reviziji i ponavljanju pojedinih postupaka javne nabave medicinske opreme i medicinskih uređaja velike vrijednosti, priopćilo je tada ministarstvo. (na fotografiji: Trpimir Goluža/HUBOL, Foto: Robert Anić/PIXSELL, Index.hr)