HSP: Ured(e) bivšeg predsjednika treba ukinuti

mesić-josipović

Predsjednik Hrvatska stranka prava Daniel Srb na današnjoj konferenciji za medije u Osijeku uz ostale teme podržao je inicijativu udruge „Urbana desnica” i inicijative „Mladi za Hrvatsku” kojom se zahtijeva ukidanje Ureda bivšeg predsjednika Republike Hrvatske, koji za sada koristi Stjepan Mesić

mesić-josipović

Budući da od 19. veljače 2015. godine imamo još jednog bivšeg predsjednika koji također ima pravo na doživotni ured, vozača, tajnice i osiguranje, u Hrvatskoj stranci prava stava smo da isti Ured treba dokinuti jer se radi o prevelikom trošku za hrvatski proračun.

Bivšim predsjednicima bi zbog prirode dužnosti koju su obnašali trebalo ostaviti osobno osiguranje u vremenu dok postoji potreba za istim, a po procijeni sigurnosnih službi – svakako ne duže od mandata idućeg predsjednika.

U ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi Republika Hrvatska stava smo da treba štediti na svim područjima gdje god se to može – rekao je predsjednik Srb i dodao da se nepotrebno utrošena sredstva mogu usmjeriti u socijalne programe.

Po dostupnim podatcima bivši predsjednik Mesić je u zadnjih pet godina imao 63 putovanja na račun poreznih obveznika. Rezultati tih putovanja ako ih mjerimo ekonomskom koristi po Hrvatsku su ravni nuli. Radilo se prvenstveno o turističkim putovanjima na egzotične destinacije.

Stava smo kako je njegov mandat u Uredu bivšeg predsjednika zapravo magla koju skupo plaćaju svi Hrvati koji su ionako dovedeni pred financijski zid plača i stoga zahtijevamo u što kraćem roku njegovo ukidanje – zaključio je Srb.

ivo-i-stipe

Stipe Mesić: Josipovića čeka sobica u mom uredu, nadam se da se nećemo gurati

Mesić: ‘Dobro ćemo jesti i piti, putovati svijetom i zabavljati se!’ Josipović: ‘Na Sveučilištu ću dočekati mirovinu”. Olujić: To nije ustavna ketegorija i zakon treba mijenjati

STIPE Mesić proročki je predvidio rezultate izbora. Tjedan dana prije drugog kruga izbora u intervju portalu forum.tm bivši bivši predsjednik, koji ima tajnicu, dva savjetnika i vozača, na pitanje što će biti ako Josipović izgubi izbore, odgovara:

“Dat ćemo mu jednu sobicu. Nekako bismo uspostavili miroljubivu aktivnu koegzistenciju. Ali, ipak mislim da će se građani ponašati kao kolektivni intelektualac i da će shvatiti opasnosti povratka unatrag.

Kako god bilo, moramo ići naprijed, a to ne možemo pogledom uprtim u retrovizor, niti to možemo kopanjem nekih jama, prozivanjem što je bio čiji otac i plašenjem Jugoslavijom. Djeca nikad nisu, niti mogu biti, ni kriva ni zaslužna zbog ponašanja svojih roditelja. A Jugoslavije više nema”, kazao je Mesić.

Mesić: ‘Dobro ćemo jesti i piti, putovati svijetom i zabavljati se!’

Pri dio njegove izjave pokazao se kao pun pogodak. Josipović je izbubio izbore možda i zbog Mesićeve podrške. Jedino što će biti čudno ako Hrvatska bude plaćala dva bivša predsjednika i bespotrebno trošila novac na njihov ured i skupa turistička putovanja svijetom. Naime, nakon što otišao s predsjedničke funkcije Mesić je 20 do 30 puta godišnje putovao na udaljene destinacije, a učinak tih putovanja za Hrvatsku ravan je nuli. Spominjala se i Mesićeva izjava “sad ćemo putovati svijetom, dobro jesti i piti i zajebavati se”, kako je prijateljima objašnjavao što radi Ured bivšeg predsjednika.

Mediji su objavljivali da Mesić godišnje državu košta oko dva milijuna i 400 tisuća, što je on demantirao kazavši da je iznos manji.. U Zakonu o proračunu za 2013. za posebna prava bivšeg predsjednika predviđen je iznos od 1.050.000,00 kuna, a za 2014. – 1.060.500,00 kuna.

Blagodatnu poziciju Mesić uživa temeljem Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti usvojenoga dok je on bio na vlasti.

Po tom Zakonu, koji je usvojen 2004., pred kraj prvog mandata Stipe Mesića, bivši predsjednik ima doživotno pravo na osobnog vozača, službeno osobno vozilo, fizičku zaštitu, te korištenje ureda za obavljanje aktivnosti i organizaciju sastanaka. Također za obavljanje službeničkih i administrativnih poslova, Ured Predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti može imati dva državna službenika.

Doživotno stečeno pravo Mesića i Josipovića

Zakon je mijenjan 2013. kada je unesena odredba po kojoj se bivšim predsjednicima, ta prava ograničavaju na pet godina. Te Izmjene i dopune zakona stupile su na snagu 3. veljače 2014. godine, ali ih je Ustavni sud poništio u odnosu na aktualnog predsjednika, budući da je on ta prava već stekao prije nego što su izmjene stupile na snagu. Dakle, bivši predsjednici Mesić osipović imaju doživotno pravo na ove povlastice.

“Vratit ću se na sveučilište, tamo ću dočekati mirovinu. I kada po sili zakona odem u mirovinu, neću, kao što to misli predsjednik Mesić, ne pročitavši propise, uzeti predsjedničku mirovinu, jer ona ni po sadašnjim propisima nije obaveza, nego pravo. Ja to svoje pravo neću iskoristiti, jer mislim da ću svojim radom zaslužiti poštenu i pristojnu mirovinu”, kazao je Josipović.

Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti i posebna prava bivših predsjednika moguće je ukinuti, kaže odvjetnik Željko Olujić:

“To nije ustavna kategorija, to je zakonski regulirano. Prema tome, taj zakon može biti ukinut i ja pretpostavljam da će se to i desiti sa promjenom vlašću kad SDP izgubi vlast.”

Marina Radev / maxportal.hr, foto: Stiv Cinik