Hrvatski umjetnici na AKTO u Makedoniji

Program festivala temelji se na dva koncepta: prvi je lokacija, drugi je festivalska tema. Ove godine festival je osvojio različite gradske prostore, od napuštene tvornice svile do gradskih trgova, fasada, bazena, parkova.

Tema ovogodišnjeg, četvrtog po redu festivala istraživala je pojam generacija, intergeneracijski jaz, kulturno naslijeđe, identitet i transformacije, kako u socijalnom tkivu tako i u formi umjetničkog djela. Na velikoj međunarodnoj izložbi u bitolskoj Svilari na to pitanje pokušali su odgovoriti umjetnici i kustosi iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Bugarske, Kosova i Hrvatske.

Hrvatska selekcija obuhvatila je radove Damira Očka ("The Boy with a Magic Horn", "The End of the World"), Marijana Crtalića („Industrijski raj"), Renate Poljak („Velika očekivanja") i Tonke Maleković („Send On"), u kustoskoj koncepciji Nataše Bodrožić (Slobodne veze).

Na festivalu su također sudjelovali redatelj Mladen Vukić – Feđa s adaptacijom Schillerovih „Razbojnika" i Zvonimir Dobrović, koji je u sklopu konferencije ‘Identiteti’" predstavio Queer Zagreb festival.

Info:

Akademija-Art.net