Hrvatska odlučuje: predsjednik ili predsjednica

Aktualni predsjednik ili prva predsjednica na čelu države, odlučit će u nedjelju nešto manje od 3,8 milijuna hrvatskih birača na šestim predsjedničkim izborima od stjecanja neovisnosti

FAH-H1102695 1

Potporu za petogodišnji mandat, u drugom izbornom krugu, traže aktualni predsjednik, SDP-ov Ivo Josipović, pravnik i glazbenik i HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović, bivša ministrica i diplomatkinja.

Svoje pravo birači će moći ostvariti na sveukupno 6352 biračka mjesta, u Hrvatskoj ih je 6260, u inozemstvu 92.

Osim u Hrvatskoj, predsjednički izbori provest će se u još 50 država, pet manje nego 2009. godine. Smanjen je i broj biračkih mjesta u inozemstvu, s 250 na 92, glasovati se u nedjelju može samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

Najviše biračkih mjesta, po 15, određeno je za Bosnu i Hercegovinu te Njemačku, u kojoj će u nedjelju biti otvorena dva biračka mjesta više nego u prvom krugu. Po još jedno mjesto dobili su Frankfurt i Duesseldorf slijedom podataka da se, u odnosu na prvi krug, povećao broj i aktivno i prethodno registriranih birača.

Aktualni predsjednički izbori rekordni su po broju promatrača, bit će ih gotovo 22 tisuće, najviše u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa. Četiri nevladine udruge imat će zajedno 920 promatrača, ostali su promatrači političkih stranaka koje podupiru Josipovića, odnosno Grabar Kitarović.

U izbornoj administraciji, dakle u biračkim odborima i izbornim povjerenstvima, bit će angažirano gotovo 41.500 osoba.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je biračice i birače da u nedjelju, 11. siječnja, izađu na izbore i glasuju.

“Izbor predsjednika Republike izbor je osobe koja će idućih pet godina predstavljati i zastupati Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu te bitno utjecati na političke i druge prilike u zemlji, a posebice na njezino demokratsko ozračje. Takva velika odgovornost, koju ima dužnost predsjednika Republike, zahtjeva i odgovornost birača izaći na izbore i glasovati”, poručuje DIP.

Na izborima 28. prosinca prošle godine natjecalo se četvero kandidata – Josipović, Grabar Kitarović, Milan Kujundžić (kandidat Saveza za Hrvatsku) te Ivan Sinčić (Živi zid ), no nitko nije osvojio dovoljno glasova za pobjedu u prvom krugu, pa su u drugi, jer su osvojili najviše glasova, ušli Josipović i Grabar Kitarović. U prvom krugu Ivo Josipović dobio je 38,46 posto glasova a Kolinda Grabar-Kitarović 37,22 posto glasova.

U drugom će pobjediti kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali. (Hina)

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u subotu je ponovno pozvalo sve sudionike predsjedničkih izbora da poštuju dvodnevnu izbornu šutnju. Potpredsjednica DIP-a Zdravka Cufar Šarić Hini je potvrdila da je DIP u subotu zaprimio manji broj prigovora zbog kršenja izborne šutnje. Arhivska fotografija od 23.12.2009. godine prikazuje predsjednika DIP-a Branka Hrvatina i potpredsjednicu DIP-a Zdravka Čufar Šarić tijekom konferencije za medije. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ua