‘Hrvatska moja, sretna budi i neka te vode dobri ljudi’

mladen-markac
General Mladen Markač na današnjoj je svečanoj akademiji u povodu 23. godišnjice osnutka Specijalne jedinice BATT Split poručio kako Hrvatska treba jasno reći tko je bio agresor te da treba oprostiti ali ne i zaboraviti zlodjela koja je agresor počinio, naglasivši pritom da nikoga ne treba mrziti

Zar se mi sramimo reći tko je agresor, nema izjednačavanja krivnje jer mi smo se borili na svojem tlu za svoju domovinu i nismo išli kod drugog osvajati teritorij, nego smo branili svoje, istaknuo je general Markač, koji je bio i ratni zapovjednik Specijalne policije RH.

Po njegovim riječima postavlja se pitanje hoćemo li oprostiti. Oprostiti možemo onome tko prizna da je nešto učinio nama loše pa ćemo onda kao kršćani reći, ‘mi ti opraštamo ali nećemo zaboraviti jer na to nemamo pravo’. Naša djeca moraju znati povijest Domovinskog rata, naglasio je Markač na današnjem splitskom skupu.

Izrazio je žaljenje što se zaboravlja doprinos specijalaca u Domovinskom ratu i što ih se potiskuje na margine. U opširnom govoru, podsjetio je kako su još u listopadu 1991. godine Sabor i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman rekli da je Srbija izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku a JNA je agresorska sila. Agresora smo uz veliku žrtvu pobijedili 1995. a pretprošle godine smo dobili potvrdu međunarodne pravde u Haagu koja je rekla da smo imali obrambeni, oslobodilački i pravedan rat, kazao je.

Kad je u pitanju politika, onda bih rekao: Hrvatska moja, sretna budi i neka te vode dobri ljudi, poručio je Markač. Na svečanosti je generalu Markaču uručen prigodan dar ‘Velebitska stina’, znak Udruge Specijalne jedinice policije BATT-Split kojim se podsjeća na velebitske položaje na kojima se ta postrojba borila u Domovinskom ratu. Udruga Specijalne jedinice policije BATT Split nosi naziv po inicijalima prezimena prvih poginulih pripadnika postrojbe 1991. godine: Bočina, Abramović, Tomaš, Topić. (HRT)