Hrvatska i australska bajka

Sample Image

Sample Image
Slikovnicu su predstavile Dijana Nazor prof., dr. Suzana Klarin Zaper, Blaženka Čukelj, odgojitelj mentor i Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti

(The Early Learning Centre The University of Melbourne) predstavili su izložbu dječjih radova i međukontinentalno istraživački  projekt „Hrvatska i australska bajka u likovnom i literarnom stvaralaštvu djece predškolskog uzrasta" i promociju dvojezičnih slikovnica „Zamke četvrtaste šume" i „Priča o izgubljenim igračkama" djece predškolskog uzrasta iz Dječjeg vrtića Pčelica iz Zagreba i Centara za rani dječji razvoj pri Sveučilištu Melbourne, Abbotsford u ponedjeljak 12. listopada 2009. u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović u Zagrebu, Preradovićeva 5.

Sample Image

Autorice projekta i voditeljice radionica su:
DIJANA NAZOR, prof., i dr. sc. SUZANA KLARIN ŽAPER i koje su predstavile cjelokupni projekt uz BLAŽENKU ČUKELJ, odgojitelja mentora, te uz recenzenticu slikovnice „Zamke četvrtaste šume" BRANKU HLEVNJAK, povjesničarku umjetnosti koja je izložbu dječjih radova i otvorila. Izložba je otvorena do 21. listopada 2009.

Ova je slikovnica dio eksperimentalnog projekta na temu Hrvatska i Australska bajka u likovnom i litrenom stvaralaštvu djece predškolske dobi, a njezina je posebnost u samom postanku, naime nastala je kako rezultat suradnje četrdesetero djece predškolskog uzrasta iz dviju udaljenih država, različitih kontinenata – Hrvatske i Australije. Rad na projektu trajao je od rujna 2008. do svibnja 2009.

Sample Image
Radovi djece iz vrtića Pčelica iz Zagreba sa slikovnicom Zamke četvrtaste šume

Priču Zamke četvrtaste šume sastavila je grupa djece u dobi od 4 i 5 godina iz Centra za rani dječji razvoj pri Sveučilištu Melbourne, Abbotsford. Dječje poetsko istraživanje neposrednog krajolika u kojem su tragali za podzemnim vodenim svijetom, a koje je uslijedilo nakon posjete izložbi instalacija Istkane zamke, bilo je inspiracija ovoj priči. Kada su Zamke četvrtaste šume doputovale u DV Pčelica u zagrebačkoj Dubravi, djeca su istraživala ekološko – kulturološke elemente i otkrivali dodirne točke kroz razmjenu pisama, crteža i fotografija, nadahnuta maštovitošću vršnjaka, proučavala su globus, promatrala daleki kontinent i razgovarala o posebnostima australske flore i faune te se, naposljetku, susrela s misterioznim simbolima Aboridžina iz vremena snova. Doživljaje, nastale nakon čitanja priče, u jednom su dahu pretočili u slike, tehnikom tempere i uljnog pastela.

Istovremeno s nastankom priče malih Australaca, Zagrebačka su djeca na napisala originalnu bajku pod naslovom Priča o izgubljenim igračkama koja je inspirirana nekim likovima iz Šume Striborove Ivane Brlić-Mažuranić, a predškolci iz Melbournea su je oslikali u tehnici akvarela i krede. Zahvaljujući ovakvom načinu rada, dječja je maštovitost vodila u upoznavanje djelića Australije i Hrvatske kroz simbole priča.

Sample Image

Ovim je projektom provedeno istraživanje kako djeca iz različitih kultura i kontinenata doživljavaju simbole i likove iz priče druge zemlje koju nikada nisu vidjeli ni čuli. Ovakav interkulturalni pristup projektu, popraćen razmjenom pisama i poruka, utjecao je na emocionalnu povezanost dviju grupa koje su tijekom vremena pretočile svoja znanja i vizije u izražaj prepun dječje mašte i kreativnosti.

Sample Image
Djecja iz vrtića Pčelica sa svojim radovima

Sample Image
Djeca iz vrtića Pčelica na predstavljanju svoje slikovnice

Priču „Zamke četvrtaste šume" ilustrirala su djeca od 5 do 6 god. iz vrtića Pčelica iz zagrebačke Dubrave:
Iva Ajduković, Jana Ajduković, Ema Bakota, Marinko Begić, Barbara Bjeliš, Lea Bubalo,
Romano Čosić, Lucija Detoni, Ana Grgurević, Korina Holjevac, Josip Ivković, Petra Ivković, Petar Jolić, Marko Pongrac, Karlo Štefanek, Patricija Šurić, Tvrtko Tomić, Edona Vuciterna, Maja Zelenić, Ivan Gabrijel Žapčić

Sample Image
Radovi djece iz Early Learnig Centra iz Melbournea

Bajku „Zamke četvrtaste šume" napisala su su djeca od 5 do 6 god. iz Centra za rani dječji razvoj pri Sveučilištu Melbourne, Abbotsford:
Marnie Florence – McNeil, Tristan Duffin, Finn Agosta, Felix Hughes, Jessica Dehne, Vu Nguyen, Emma Ward, Joshua Ward, Luka Craven, Luca Miller, Shaan Danaro-Singh, Ting Ting Tan, Oscar Pardy Wilson, Tarquin Charlwood, Alice Ward, Oliver Robertson, Henry Davis

IMPRESUM:

Izdavač
Dječji vrtić Pčelica
Zagreb, Josipa Hamma 2

Za izdavača
Vesna Mateša

Autorice projekta
Suzana Klarin
Dijana Nazor

Autori teksta
grupa djece iz Centra
za rani dječji razvoj pri Sveučilištu
Melbourne, Abbotsford

Autori ilustracija
grupa djece iz vrtića Pčelica, Zagreb

Voditeljica likovne radionice
Dijana Nazor

Stručna suradnica,
koovoditeljica likovne radionice
Blaženka Čukelj

Recenzenti

Branka Hlevnjak
Hrvojka Mihanović Salopek

Fotografije
Dijana Nazor

Likovno grafički oblikovala
Mihaela Skenderović Holjevac

Sample Image

Dijana Nazor

dijana.nazor@yahoo.com

Akademija-Art.net