Hrvatska danas obilježava Dan državnosti

borisToplicanec (15)
Na današnji je dan 1991. godine Hrvatski sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih bivših jugoslavenskih republika. Na sjednici tadašnjih triju viječa Sabora RH donesena je Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, te Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Odluci je prethodio referendum na kojem je većna hrvatskih građana (92,18 posto) odlučila da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

U prigodi obilježavanja Dana državnosti RH predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović položit će na Mirogoju vijence i zapaliti svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, Središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata , grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. (Hina)

borisToplicanec (15)
Boris Topličanec