Hrvatin: Ne postoje pretpostavke za pokretanje stegovnog postupka suca Turudića

Branko Hrvatin

Branko Hrvatin

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin priopćio je kako ne postoje pretpostavke za pokretanje stegovnog postupka protiv predsjednika Županijskog suda u Zagrebu suca Ivana Turudića.

Postupajući u skladu sa tom ovlasti i obvezom te na takav način, ocijenio sam da u ovom slučaju – iznošenja mišljenja i njihovim izražavanjem kroz intervju u Večernjem listu od 10. kolovoza 2014., nalazim da nema tih i takvih elemenata i činjenica, dakle da ne postoje pretpostavke koje bi zahtijevala pokretanje stegovnog postupka, za neko od propisanih stegovnih djela iz čl. 62. Zakona o državnom sudbenom vijeću, priopćeno je na stranici Vrhovnog suda.

Međutim Hrvatin smatra da istup predsjednika Županijskog suda u Zagrebu suca Ivana Turudića nije uobičajen niti primjeren zbog potrebe stalnog i međusobnog uvažavanja svih državnih vlasti i obnašatelja dužnosti u njima, sa svrhom održanja dosegnutih demokratskih standarda. Izjave pa i kritike koje bi bile izrečene na takav način mogle bi biti konstruktivnim doprinosom razvoju društva. U protivnom one su samo estradizacija u korist pojedinačnog interesa, navodi se u priopćenju.

U vezi sa sumnjom u praćenje i prisluškivanje predsjednika Županijskog suda u Zagrebu suca Ivana Turudića, Hrvatin ističe da se radi o javno izrečenoj sumnji koja može biti predmetom ispitivanja i postupanja nadležnog državnog tijela, o čemu je nadležan odlučivati saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. (HRT, Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)