Herman Hemetek: Energija boja

Sample Image
U današnjem vremenu prožimanja umjetničkih stilova i poetika, brojnih trendova prisutnih na umjetničkoj sceni u raznim zemljopisnim područjima, teško je govoriti o izrazu karakterističnom za pojedinu sredinu. Drugim riječima individualnost načina nadilazi grupiranja po bilo kojoj osnovi. Ipak, zanimljivo je promatrati, dakako na razini osobnosti, slikare i kipare jedne zemlje koji stvaraju u drugoj. Tako je slučaj s hrvatskim umjetnicima koji djeluju u Austriji, zadržavajući i dalje čvrste veze s domovinom. Konačno, radi se o prostoru bliskog umjetničkog razmišljanja.
Vidom apstraktnog ekspresionizma predstavlja se Herman Hemetek u djelima pokrenutih silnica, dinamičnog kovitlanja, ali i relativno pravilno organiziranih formi. Energija boja, proizišla iz naglašene gestualnosti, kreće se ka jezgri ili se širi od nje, u poljima kromatskih zbivanja slabije ili jače zasićenosti.

Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti

Sample Image

Herman Hemetek  je rođen 1944. godine u Korenjaku. Odrastao je u Zagrebu, Bjelovaru i od 1954. u Velom Lošinju. Završio je Nautičku akademiju. Od 1965. do 1968. plovio je širom svijeta, a od 1968. do 1973. godine živio je u Beču i u Münchenu. Stalno živi u Beču od 1974. godine i radi za Ujedinjene narode. Slikanjem se bavi od djetinjstva. Prvu izložbu imao je 1962. godine u Malom Lošinju. Od 1987. godine redovno izlaže. Razvitak mu prolazi kroz različite tehnike i stilove. Posljednji radovi inspirirani su njegovim predavanjima na ljetnoj akademiji u Zakynthosu od 2005. do 2007. godine. Herman Hemetek politički je aktivan u Ligi za ljudska prava, radu nacionalnih manjina Austrije i posebno Gradišćanskih Hrvata. Kako njegovo slikarstvo obuhvaća rad i život i u Austriji i u Hrvatskoj ova izložba je posvećena našem Jadranskom moru u svrhu njegovog očuvanja i senzibilizacije promatrača.

Renata Bačić

renata.bacic@europe.hr

Akademija-Art.net