Jesu li gradonačelnik Zagreba Bandić i njegov odvjetnik Hanžeković u sukobu interesa?!?

bl band

Bi li Milan Bandić dobio 15 milijuna kuna za jamčevinu da nije gradonačelnik i bi li odvjetnik Marijan Hanžeković podigao za njega toliki kredit da Bandić nije njegov poslodavac?

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa (ZSSI) dužnost se ne smije koristiti za osobni probitak niti dužnosnici smiju biti u odnosu ovisnosti prema osobama koje bi mogle utjecati na njihovu objektivnost. U kakvom je sada Bandić odnosu prema Hanžekoviću, ne treba objašnjavati. Načelno, može li uopće gradonačelnik pod suspenzijom, bez ovlasti, suštinski biti u sukobu interesa, pitanje je za Povjerenstvo.

Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri radi ovrhe za gradsku tvrtku

Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri radi ovrhe za gradsku tvrtku u kojoj je gradonačelnik jedan od troje članova skupštine. Možda naknadni “prijateljski čin” ne kompromitira raniji posao dobiven u postupku javne nabave, ali davanjem 15 milijuna kuna Hanžeković je postao s gradonačelnikom “povezana osoba”, kako ZSSI naziva osobu koju se s obzirom na okolnosti može smatrati da je “interesno povezana s dužnosnikom” pa više ne može raditi te ili ugovarati nove poslove s Gradom i njegovim tvrtkama?

Jamčevina od 15 milijuna kuna, čak i ako se vrati, premda postoji rizik, usluga je dana bez naknade koja kod Bandića stvara obvezu prema darovatelju. Hanžeković je potvrdio da je kao povlašteni klijent podigao kredit. Tko će platiti kamate? Takav dar Bandić bi morao odbiti, ali bez obzira na to je li ili nije oštetio Grad Zagreb, ostaje doživotni dužnik odvjetnika Grada Zagreba. (Foto: Grgur Žučko/pixsell, vecernji.hr)