Grčka između nade i razočaranja

Dva tjedna nakon uvjerljive pobjede ljevičarske stranke Syriza mnogi Grci strahuju za svoju budućnost. Ipak, mnogi kažu: ovako više ne ide poše DW

01822728reuters

Signali nove grčke vlade su proturječni. Ona govori o kompromisu s grčkim vjerovnicima, ali ne želi odustati od zahtjeva za novim pregovorima o načinu vraćanja dugova. Glavno predizborno obećanje o uvođenju minimalca od 751 euro mjesečno nova vlada i dalje želi provesti, ali tek nakon šest mjeseci razgovora o tome. Trebalo bi da bude ukinuta Agencija za privatizaciju TAIPED, ali je ipak opozvana uredba ministrice koja je to bila naredila. Grci sad očekuju objašnjenje premijera Alexisa Tsiprasa.

Pravnica Agapi Petropoulou iz Atene čvrsto vjeruje: “Obveze i poslovi koje ima vlada natjerat će novi kabinet da zauzme umjereniji smjer. Većina Grka i ne očekuje ništa drugo.”

Gleda li se samo dva tjedna nakon pobjede Syrize na stvari sada trezvenije? Ljudi bi se radovali političkom zaokretu, vjeruje Petropoulou – barem zbog nade da bi stvari mogle biti drugačije. Političari u izbornoj kampanji ionako mnogo toga obećavaju, a u najboljem slučaju provedu samo dio toga. “Čak i mala promjena je bolja nego nikakva”, kaže ova pravnica. Ranije vlade su ostavljale dojam da se ništa i nikada neće promijeniti. Stoga su mnogi željeli političku alternativu.

I Agapi Petropoulou očekuje da predstoji kritično razdoblje, posebno kada je riječ o pregovorima s grčkim vjerovnicima. Mnogi Grci u međuvremenu vjeruju da čak ni izlazak iz eurozone ne bi bio tako tragičan spram onoga što sada trpe. “Vjerujem da u svojim zahtjevima neće popustiti samo Grci, nego i kreditori. Mora se pronaći kompromis. Nikome nije u interesu izlazak Grčke iz eurozone”, kaže Petropoulou.

Mnogi Grci u međuvremenu izlaze na ulice tražeći da se postigne kompromis s kreditorima. U četvrtak (5.2.2015.) je bilo i demonstracija zbog pooštrenog kursa Europske središnje banke. Povod je odluka da se više ne prihvaćaju grčke državne obveznice kao jamstva za kredite koje uzima grčka Središnja banka od ESB-a. “Nećemo dozvoliti da nas ucjenjuju”, pisalo je na Facebook-profilu organizatora prosvjeda.

“Podržat ću novu grčku vladu. Europa konačno mora početi poštivati nas”, ljutito kaže jedna prosvjednica. Ne želi reći svoje ime, ali navodi da je geologinja po struci i da je već pet godina bez posla. U proteklom razdoblju su je samo jednom pozvali iz ureda za zapošljavanje i dobila je posao koji je bio plaćen 490 eura mjesečno. “Nova vlada nam je vratila naš ponos”, veseli se ona. DW, foto Reuters