Grci rekli rekli Ne kreditorima

018563053 40300

Prve prognoze referenduma u Grčkoj pokazuju da su Grci poručili NE uvjetima koje su im vjerovnici postavili za daljnju financijsku pomoć. Merkel putuje u Pariz kako bi se posavjetovala s Hollandeom o ishodu referenduma piše DW

018563053 40300

Aktualne prognoze nakon zatvaranja birališta u Grčkoj pokazuju da su oni Grci koji su kazali ne međunarodnim vjerovnicima u laganoj prednosti. Izvijestile su to dvije televizijske postaje u nedjelju navečer. Prethodno je sama grčka vlada Alexisa Tsiprasa građane Grčke bila pozvala da se izjasne protiv uvjeta, odnosno prijedloga međunarodnih vjerovnika.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je najavila da će zbog toga u ponedjeljak otputovati u Pariz kako bi se o ishodu referenduma i daljnjem postupanju u grčkoj krizi posavjetovala s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom. Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert je priopćio da će se na tom sastanku raditi o donošenju “zajedničke procjene situacije” nakon referenduma.

Pregovori kao partneri, a ne kao “dužnička kolonija”

Za to vrijeme je grčka vlada najavila održavanju novih pregovora s kreditorima. Glasnogovornik grčke vlade Gabriel Sakellaridis je prenio da je poruka naroda jasna te da započinje “novi pokušaj za postizanje jednog za obje strane povoljnog dogovora, kao partneri na istoj razini, a ne kao dužnička kolonija.” On je dodao da će se šef vlade Tsipras veoma brzo pokrenuti kako bi zadatak koji mu je grčki narod sada dao “proveo u djelo”. Iz Atene je poručeno da još ove nedjelje žele nastaviti te pregovore.
Šef grčkog pregovaračkog tima, Euclid Tsakalotos, usto je poručio kako ne vjeruje da će njegova zemlja biti “izbačena” iz eurozone. Vlada u Ateni je spremna da se što je moguće brže sastane s predstavnicima eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda, kazao je Tsakalotos. DW