Grci rekli ‘ne’ mjerama štednje – povijesna pobjeda Syrize

syriza

Grci su poslali neopozivu poruku svojoj vladi dajući glas Syrizi, stranci radikalne ljevice Aleksisa Ciprasa koji bi danas mogao postati prvi čelnik koji će odbaciti mjere štednje što ih je nametnula Europa s početkom krize

syriza

Ministar za upravnu reformu u grčkoj vladi čak je priznao poraz i “čestitao Syrizi”, upozorivši je ipak da će se “uskoro morati sučeliti s teškim stanjem u zemlji”

Prema prvim službenim djelomičnim rezultatima nakon prebrojavanja 25 posto glasačkih listića, Syriza vodi ispred Nove demokracije s više od 6 postotnih bodova. Po tim djelomičnim rezultatima objavljenim dva i pol sata nakon zatvaranja birališta, Syriza dobiva 35,4 posto glasova, a Nova demokracija 29 posto. Neonacisti iz Zlatne zore zasad su na trećem mjestu sa 6,3 posto.

Čini se da je ovo povijesna pobjeda i poruka koja se ne tiče samo Grka, nego odjekuje diljem Europe, rekao je Panos Skourletis, glasnogovornik Syrize.

Europski partneri Atene napeto su iščekivali rezultate, zabrinuti zbog želje Syrize da ponovo pregovara o golemom grčkom dugu i dovede u pitanje programe štednje koje je nametnula Europska unija. Uspjeh Syrize, ako se potvrdi, mogao bi dati krila drugim strankama radikalne ljevice u Europi. hrt