Grabar Kitarović o vatikanskim ugovorima: Ono što je potpisano treba i poštivati

Nevladine udruge Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku , Inicijativa “Nisam Vjernik” i Udruga “Protagora” na Cvjetnom trgu u Zagrebu organiziraju prosvjed “Raskinimo vatikanske ugovore” 

kolinda

Žele, kažu, poslati poruku vlasti i cijeloj državi da je došlo vrijeme raskidanja, tvrde, štetnih i skupih Ugovora sa Svetom stolicom.

Njihov zahtjev komentirala je danas uoči početka 13. Općeg sabora mladeži HDZ-a u Zagrebu i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović.

“Kad je riječ o međunarodnim ugovorima treba biti jako oprezan, jer ne može se sa promjenama Vlada mjenjati ono što su potpisale i dogovorile prethodne Vlade. Treba zadržati ozbiljnost, kredibilitet zemlje, dakle ono što je potpisano i dogovoreno to se treba i poštivati.”

Podsjetimo, na to pitanje nedavno se osvrnuo i predsjednik Ivo Josipović u ekskluzivnom intervju za Mediaservis kada je istaknuo da je demokratsko pravo građana da protestiraju protiv ovog ili onog i da se zalažu za određene vrijednosti, ali istodobno poručio kako je dobro da su vatikanskim ugovorima uređeni odnosi između države i crkve kao što to imamo i s drugim vjerskim zajednicama

“Mislim da možemo razgovarati je li to puno ili malo, ali ja mislim da je dobro da su vatikanskim ugovorima uređeni odnosi između države i crkve kao što to imamo i s drugim vjerskim zajednicama. Ja sam dugo tražio da se urede odnosi i s drugim, manjim vjerskim zajednicama što je država uporno odbijala. Tražio sam i konačno smo dobili da i te vjerske zajednice imaju isti status. Naravno, razmjeran veličini i onim potrebama koje se zadovoljavaju kroz te vjerske zajednice. Dakle, Hrvatska je i država vjerskih sloboda. Ako neki ljudi, bit ću vrlo slikovit, koji ne odlaze u kazalište, kroz svoje poreze plaćaju kulturu ne vidim zašto ne bi plaćali i druge potrebe.” (foto: Matija Toplovec/Pixsell, autor: Media Servis)