Skip to content

Grabar-Kitarović: Josipović pridonio teškom gospodarskom i socijalnom stanju

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u nedjelju u Poreču da je aktualni predsjednik i predsjednički kandidat Ivo Josipović svojim “nečinjenjem i šutnjom u posljednjih pet godina zapravo pridonio gospodarskom i socijalnom stanju u Hrvatskoj koje je iznimno teško”

kitarovic

“Josipović je sukrivac u svemu tome zato što je prešutno pomagao Zoranu Milanović i njegovoj Vladi u vođenju Hrvatske u propast”, rekla je novinarima Kolinda Grabar Kitarović na porečkom Trgu slobode, gdje je posjetila mjesto prikupljanja potpisa potpore svojoj predsjedničkoj kandidaturi.

Naglasila je kako je stanje u gospodarstvu vrlo teško, podsjetivši da BDP neprestano pada, već 12. kvartal zaredom, nezaposlenost raste, konkurentnost je loša i Hrvatska je na zadnjem mjestu po svim razvojnim tablicama Europske unije.

Na pitanje što bi učinila ako postane hrvatskom predsjednicom, Grabar-Kitarović je rekla kako bi najprije sazvala sjednicu Vlade na kojoj bi se analiziralo stanje i raspravljalo kuda i kako dalje jer, naglasila je, “ova Vlada ne čini ništa”.

“Ponekad imam dojam da nisu niti zabrinuti za ovo stanje u državi, kao da ne shvaćaju stanje oko sebe jer ignoriraju čak i ona upozorenja koja dolaze od međunarodnih institucija poput Europske komisije i MMF-a. Jednostavno nesposobni su u rješavanju problema, niti su se s njima uhvatili u koštac”, poručila je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Grabar-Kitarović.

Dodala je kako bi, nakon sazivanja sjednice Vlada radila i dalje ovako kako radi – od članove Vlade tražila bi i sugerirala da odstupe i prepusti mjesto onima koji mogu i žele i hoće.

Naglasila je da ne nudi promjene hrvatskog Ustava već se njen program temelji na hrvatskoj stvarnosti, odnosno na vrlo teškom gospodarskom i socijalnom stanju u državi.

To se ne može riješiti nikakvim ustavnim promjenama već se može rješiti drugim zahvatima i inicijativama, koje sam iznijela u pet točaka svoga predsjedničkog programa. Mi nismo u ustavnoj krizi već u gospodarskoj krizi, zaključila je KolindaGrabar Kitarović.

Istaknula je da predsjednik države ima legitimitet, on je arbitar nadstranački i izvanstranački te se njegov glas mora slušati, premda, kako je rekla “on ne može nikome naređivati”.

Međutim, dodaje, predsjednikova uloga kao arbitar je veoma bitna.

“Uvijek sam tvrdila i tvrdim da je Josipović mogao učiniti puno više, jer je jedna od ustavnih ovlasti i to da mora osigurati da sve spone državne vlasti dobro funkcioniraju i da su dobro povezane. To znači da je njegova briga i to kako radi Vlada, a ako ne radi, da je pozove na odgovornost”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović. (foto: glasistre.hr, Hina)