Gostovanje Muzeja grada Rijeke u Civici Musei di Storia ed Arte u Trstu

Drenig: talijansko-hrvatski kulturni dodiri 1900.-1950.

Drenig-deplian

Izložba Drenig: talijansko-hrvatski kulturni dodiri 1900.-1950. (Drenig: contatti culturali italo-croati 1900 – 1950, autor Ervin Dubrović) što je prošle godine bila postavljena u Muzeju grada Rijeke, otvara se u srijedu 12. studenoga u 18,30 u Trstu u Palazzo Gopcevich, u Civici musei di Storia ed Arte.

Izložba je realizirana u sklopu suradnje Muzeja grada Rijeke sa Società di Studi Fiumani iz Rima, uz podršku Grada Rijeke i Talijanske unije – Unione italiana u Rijeci.
Organizator gostovanja je Hrvatska zajednica u Trstu.

U Trstu je izložba postavljena u Sala “Attilio Selva”, na Canal Grande (via Rossini 4) u istom prostoru što je prije nekoliko godina ugostio izložbu Riječka luka: povijest, izgradnja, promet, koju je također priredio Muzej grada Rijeke.

Izložba o Francescu Drenigu (Rijeka 1892.- Fabriano 1950.), Riječaninu i Talijanu hrvatskog i slovenskog porijekla, koji u teška vremena između dvaju ratova preuzima misiju upoznavanja Italije s hrvatskom i južnoslavenskim kulturama, ujedno govori o riječkom kulturnom životu i općenitim hrvatsko-talijanskim mostovima u složenom kontekstu burnih povijesnih prilika prve polovice dvadesetog stoljeća.

Kao i u Rijeci izložba u Trstu sastoji se od povijesnih panoa, Drenigovih portreta i izvornih autorskih fotografija što ih je snimao tridesetih godina.

Drenig - Fiume 1934 -1940

Na izložbi će prvi put biti predstavljen i dokumentarni film Drenig – karika koja povezuje (koncept i scenarij Ervin Dubrović, režija i realizacija Bojan Kukuljan). Film je priređen na osnovu arhivskog filmskog materijala te fotografija i građe iz zbirki Muzeja grada Rijeke.

U svečanosti otvorenja sudjelovat će ravnatelji oba muzeja, Maria Masau Dan i Ervin Dubrović, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu Damir Murković, pročelnik za kulturu Grada Trsta Paolo Tassinari te gradonačelnici Trsta i Rijeke Roberto Cosolini i Vojko Obersnel.
Otvorenju će biti nazočni i hrvatski veleposlanik u Italiji Damir Grubiša, te predstavnici Generalnog konzulata Hrvatske u Trstu i brojni članovi Hrvatske zajednice.

Izložba će biti otvorena do 7. prosinca. Druge će godine gostovati i u Milanu i u Rimu.