Gospodarstvo u drugom tromjesečju palo 0,8 posto

milanovic

milanovic

Hrvatsko gospodarstvo palo je u drugom tromjesečju 0,8 posto na godišnjoj razini, već 11. kvartal zaredom, što je veći pad nego u prvom kvartalu i veći nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu pao 0,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je 11. tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

To je veći pad nego u prvom tromjesečju, kada je BDP oslabio 0,4 posto, i veći nego što se očekivalo.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,6 posto na godišnjoj razini. Pritom su svi očekivali pad – u rasponu od 0,2 do 1 posto.

Prema rashodnoj metodi, najveći doprinos rastu BDP-a u drugom tromjesečju ostvaren je većim izvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju izazvan padom bruto investicija u fiksni kapital.

Prema proizvodnoj metodi, najveći doprinos rastu BDP-a ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije, dok je najveći doprinos smanjenju ostvaren u djelatnosti građevinarstva.

Tako se recesija nastavlja već šestu godinu jer domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni.

Iz DZS-a napominju da je u ovoj procjeni stopa izračunata primjenom nove metodologije, pa nije metodološki usporediva s dosad objavljenim stopama. Cijelu seriju podataka tromjesečnog BDP-a prema ESA 2010 metodologiji DZS će objaviti 10. rujna. (Foto: Stiv Cinik, politikaplus)