Skip to content

Golovima Čopa i Machada Dinamo slavio 3:1 u Rumunjskoj

U prvom susretu posljednjeg pretkola Europske lige Dinamo je u Ploiestiju pobijedio Petrolul 3:1 napravivši veliki korak prema plasmanu u najmasovnije europsko natjecanje.

cop

Golove za Modre zabili su Duje Čop (29-11m, 80) i Machado (90+5), a strijelac za rumunjski sastav bio je Toto Tamuz (45+1). Uzvratni susret je 28. kolovoza na stadionu Maksimir.

Petrolul je bolje otvorio utakmicu i rumunjski sastav je već u osmoj minuti imao sjajnu priliku, no udarac Filipe Teixeire je obranio Eduardo. Petrolul je zaprijetio i u 16. minuti, ovog puta pucao je Mutu, no Eduardo je ponovno bio spreman. Dinamo je prvu priliku imao u 22. minuti kada je Čop sjajnom asistencijom ‘gurnuo u vatru’ Wilsona, no Portugalac je očajno pucao. Pojačanje Modrih pristiglo iz Sportinga moglo je bolje reagirati i dvije minute poslije, no još jednom je bio neprecizan.

Hrvatski prvak je stigao do vodstva u 29. minuti. Antolić je ubacio iz kornera, Mutu igrao rukom, a Čop sigurno realizirao kazneni udarac. Rumunji su u posljednjim trenucima prvog dijela uspjeli izjednačiti, nakon sjajne akcije Filipea Teixeire i vrhunske realizacije Tamuza. Teixeir je solo akcijom probio Dinamovu sredinu i odlično uposlio Tamuza koji je prošao pored Šimunića i Šimunovića i svladao Eduarda.

Prvu ozbiljniju priliku u nastavku susreta vidjeli smo u 60. minuti kada je ponovno pokušao Wilson, najopasniji Dinamov igrač, ali je njegov udarac sa 16 metara lako obranio domaći vratar. Pet minuta poslije s 30-tak metara je pucao Tamuz, no ovog puta pored gola. U 68. minuti u dobroj je situaciji bio Mustivar, no srećom i on je bio neprecizan. U 70. minuti i Teixeira je pucao, no Šimunić je blokirao njegov udarac.

U posljednjih 20-tak minuta Petrolul je bio sve ofanzivniji i u 78. minutu Tamuz je gurnuo Mutua u matnu priliku. No, bivši rumunjski reprezentativac je loše pucao. Kazna je uslijedila dvije minuta poslije nakon sjajne akcije Brozovića, Pinta i Čopa. Brozović je gurnu loptu iza rumunjske obrane Pintu koji je ubacio, a Čop udarcem glavom drugi put svladao Pecenha.

U samoj završnici susreta Rumunji su ostali s igračem manje nakon što je Gerardo Alves isključen zbog oštrog prekršaja. Slobodan udarac je izveo Machado pogodivši u same rašlje za konačnih 3:1.

PETROLUL – DINAMO 1:3
PLOIESTI. Stadion Illie Oana – 15.500 gledatelja; Sudac: Daniele Orsato (Italija);
Strijelci: 0:1 Čop (29-11m), 1:1 Tamuz (45+1), 1:2 Čop (80), 1:3 Machado (90+5)
Crveni karton: Alves (90+3)
PETROLUL: Pecenha – Alcenat, Alves, Gerson, Fanchone – Hoban (od 50. Mustivar), De Lucas – Priso (od 63. Albin), Mutu (od 82. Nepomuceno), Teixeira – Tamuz
DINAMO: Eduardo – Pivarić, Šimunić, Šimunović, Pinto – Brozović, Ademi – Wilson (od 62. Pjaca), Antolić (od 72. Vukojević), Soudani (od 46. Machado)- Čop

HRT, Foto: Razvan Lupica/Mediafax Foto/Cropix