Skip to content

GMV: Obnovljeni Hammerklavier

U utorak, 08. prosinca ove godine s početkom u 19.00 sati, u prostoru palače Sermage, Gradski muzej Varaždin predstavlja javnosti obnovljeni Hammerklavier (klavir s batićima), vrijedno glaz-balo nastalo oko 1800. godine u radionici bečkoga graditelja Michaela Rosenberga. Zahtjevnu restauraciju klavira obavili su stručnjaci iz zagrebačkog atelijera Heferer, najpoznatije hrvatske specijalizirane radionice za obnovu (povijesnih) instrumenata, a sredstva su osigurali Ministarstvo kulture RH, Grad Varaždin i Varaždinska županija. O značaju toga instrumenta u hrvatskim pa i svjetskim okvirima govorit će muzikologinja Bosiljka Perić Kempf.
Glazbala izgrađena u radionici Michaela Rosenberga, nastala u razdoblju bečke klasike koncem 18. i početkom 19. stoljeća, smatraju se vrijednim primjercima instrumenata s tipkama. Prema dostupnim podacima, danas su ostala sačuvana uglavnom u tri poznate svjetske zbirke u Austriji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, dok je varaždinski Hammerklavier zasad jedini poznat instrument takve vrste u Hrvatskoj. Njegova obnova, kako navodi Bosiljka Perić Kempf, značajna je ne samo s aspekta glazbene povijesti, već će doprinijeti i "… njegovanju stila autentične interpretacije klavirske i komorne glazbe kasnoga 18. stoljeća… kao i osigurati mjesto od posebne važnosti u varaždinskom koncertnom životu."
U sklopu programa te večeri priređuje se koncert ansambla Camerata Garestin, a tom prigodom na Hammerklavieru svirat će Krešimir Has, uz sopranisticu Ivanu Lazar te Danija Bošnjaka na poprečnoj flauti i Krešimira Lazara na baroknom violončelu. Izvodit će se djela M. Haydna, W. A. Mozarta, G. F. Händela i M. Clementija. Ulaz je slobodan.

Anita Peričić  

anita.pericic@gmv.t-com.hr

Akademija-Art.net

See also  Zbog epidemije ebole WHO proglasio izvanredno stanje