Gliptoteka HAZU: GOSPA OD ANĐELA

Obilježavajući 125. godišnjicu rođenja Ivana Meštrovića, Gliptoteka HAZU, u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića: Atelijerom Meštrović iz Zagreba i Galerijom Meštrović iz Splita, priredila je izložbu posvećenu Meštrovićevu jedinstvenom arhitektonsko-skulptorskom djelu – mauzoleju obitelji Račić u Cavtatu. Grobna kapela tragično preminule obitelji cavtatskoga brodovlasnika Iva Račića podignuta je usred groblja na brežuljku ponad Cavtata i posvećena je Gospi od anđelâ. Na projektu je Meštrović, zajedno sa suradnicima, radio od 1920. do kraja 1922. godine. Kako oba muzeja u svom fundusu čuvaju tzv. radni materijal koji je prethodio samoj gradnji obiteljske grobnice Račićevih, odlučili smo ga objediniti i prvi put izložiti.
Izložba se sastoji od četiri dijela. U prvom, uvodnom izložena su dva Meštrovićeva portreta Marije Banac, rođ. Račić, zbog koje je mauzolej nastao, te njezina pisma iz vremena kad se intenzivno družila s Meštrovićem i njegovom prvom suprugom, Ružom, te korespondencija Ivana Meštrovića s Mišom Kolinom i Božom Bancem, izvršiteljima oporuke Marijine majke Mare Račić koja je zaviještala dio imovine za gradnju grobne kapele svoje obitelji. U drugom su dijelu prvobitne skice grobne kapele, traženja rješenja: crteži interijera i eksterijera te pojedinih reljefa i skulptura, kopije arhitektonskih nacrta te nekoliko skica u gipsu malih dimenzija. U trećem su pak izvorni gipsani modeli arhitektonske plastike mauzoleja po kojima su klesani reljefi u kamenu. Dijaprojekcija realiziranog mauzoleja in situ sadržaj je četvrtoga, posljednjeg dijela izložbe.
Izložbu prati opsežan katalog sa fotografijama izložaka ( Boris Cvjetanović ) I fotografijama same grobne kapele u Cavtatu ( Damir Fabijanić ).
Prije izlaganja gipsani modeli su podvrgnuti  restauratorsko-konzervatorskim zahvatima na kojima su radili  Hrvoje Malinar, Dražen Sokolić, Stipan Kujundžić
Autorice koncepta, izložbe I  tekstova u katalogu su Ljiljana Čerina i, Lida Roje Depolo
Autor likovnog postava-prostorne koncepcije je Mario Beusan
Fotografije prezentirane u sklopu izložbe je Filip Beusan
Upraviteljica Gliptoteke HAZU – Ariana Kralj
Ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića – Andro Krstulović Opara
Lida Roje Depolo  mobitel /muzejska savjetnica Gliptoteke HAZU /
Ljiljana Čerina /muzejska savjetnica Muzeja Ivana Meštrovića /
Financijska potpora projekta: Minstarstvo culture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu I šport grada Zagreba, Muzeji Ivana Meštrovića; sponsor B.Net Hrvatska d.o.o.

Ariana Kralj

Akademija-Art.net