Glavaševa ustavna tužba više od četiri godine čeka na Ustavnom sudu

glavas

glavasZbog činjenice da ustavna tužba Branimira Glavaša nije riješena duže od četiri godine i četiri mjeseca, njegov odvjetnik Dražen Matijević jučer je uputio otvoreno pismo Ustavnom sudu RH kojim ih javno poziva da napokon donesu, dostave i bez odgađanja javno objave odluku o njegovoj ustavnoj tužbi. Na ovakav se potez, kaže, odlučio nakon što se uvjerio da uljudbom i pridržavanjem uobičajnih pravila samo šteti pravima svoje stranke, ali i zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda u RH. Nada se, poručio je, da će potaknuti Ustavni sud da konačno obavi svoju dužnost.

Uskraćeno pravo na slobodu

– Prije četiri dana navršilo se četiri godine i četiri mjeseca od kako sam vam dostavio tužbu u ime moje stranke, kojom sam zatražio zaštitu temeljnih ljudskih prava moje stranke – prava na suđenje pred neovisnim sudom, prava na suđenje na temelju zakonitih dokaza i prava na suđenje u kojem obrani optuženika moraju biti osigurane jednake mogućnosti dokazivanja kakve su osigurane optužbi. Posebno sam upozorio da je na temelju nezakonite i protuustavne presude mojoj stranci uskraćeno i oduzeto pravo na slobodu, od kojeg je važnije samo pravo na život – kaže Matijević.
Činjenice na kojima je, navodi, utemeljio tužbu bile su jasne i lako vidljive. “Ako bi bilo utvrđeno da navodi u mojoj tužbi nisu točni i istiniti, tužbu je valjalo odbiti, a ako bi bilo utvrđeno da su točni, valjalo ju je bez oklijevanja prihvatiti i ukinuti drugostupanjsku i prvostupanjsku presudu”, dodaje te pojašnjava kako je njegovoj stranci bilo oduzeto pravo na slobodu, što prema Ustavu RH samo po sebi nalaže najbrže moguće postupanje.

– Znam da ćete mi odgovoriti da Ustavni sud nije dio sudbene vlasti i nije sud trećeg stupnja, a ustavna odredba na koju se pozivam namijenjena je sudbenoj vlasti. Na takav prigovor odgovorit ću da isto načelo, koje je Ustav RH propisao i na čije je poštovanje obvezao sudbenu vlast, još se više odnosi i na ustavno-sudsku vlast. Vi ste kao Ustavni sud ovlašteni, ali i dužni i obvezni štititi najvažnije uljudbene vrijednosti zajamčene Ustavom RH – poručuje Matijević.

Upozorenje iz Strasbourga

Naveo je i zakonske odredbe kojima se definira kako se u postupcima u kojima je okrivljeniku privremeno oduzeta sloboda sud treba postupati osobito žurno, te podsjetio na čl. 33 Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH: “Ustavni sud donijet će odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi u roku od najviše godine dana.”

– Takvim nepostupanjem višestruko ste povrijedili odredbe Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH i niste obavili dužnost koja je smisao vašeg postojanja, a to je zaštita temeljnih ljudskih prava svakog građanina RH zajamčenih Ustavom RH – stoji, između ostalog, u otvorenom pismu.
Matijević kaže kako je u više navrata slao požurnice i zamolbe za rješavanjem spomenute tužbe, a jedini odgovor Ustavnog suda bio je da je predmet strahovito opsežan i da se na njemu intenzivno radi.

– Ustavni sud nije trećestupanjski sud, nego zasebna vrsta sudovanja. Taj sud ne treba ulaziti u pojedinosti slučaja, nego se ograničiti samo na to jesu li povrijeđena temeljna ljudska prava tijekom postupka. Činjenični supstrat koji je ogroman nije bitan za taj sud, treba samo vidjeti jesu li dokazi za koje sam napisao da su nezakoniti uistinu nezakoniti. To se može jednostavno ispitati bez ulaženje u detalje slučaja – naglasio je Matijević. Kako je Branimir Glavaš zbog nepostupanja Ustavnog suda RH prije godinu dana podnio zahtjev i pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, Matijević kaže kako ima informacije da je i ovo sudbeno tijelo Vijeća Europe upozorilo Ustavni sud RH na njihovo nezakonito ponašanje u nerješavanju ovog postupka.

– Ovako dugo trajanje donošenja odluke mogu si objasniti jedino političkim motivima i utjecajima, jer logičkog objašnjenja nema. Mene sada ozbiljno zabrinjava moja savjest zašto sam tolerirao ovako veliko prekoračenje dopustivih granica u kojima je trebalo donijeti odluku – zaključio je Matijević. N.Z.Eberhard/glas-slavonije.hr,  Foto: Davor Javorovic/PIXSELL