Generacija x

Sample Image
Izlažu:
Sonja Gašperov, Petra Brnardić, Snježana Galoić, Nena Brkić, Nina Brkić, Željka Fuderer Levak, Tea Hatadi, Željka Gradski, Kristina Kolarić, Emina Pughel, Gloria Sellan, Matea Pasarić, Ana Mojzeš, Tina Majnarić, Ivana Vidaković, Azra Svedružić i Maria Marta Radman
Kustosice izložbe: Krešimira Gojanović i Gabrijela Ivanov

Generacija x – ženske perspektive

Generacija X rođena sedamdesetih godina prošlog stoljeća iznikla je na zabludama i eksperimentima samozadovoljnih baby boomera, u post-hipijevskoj fazi kad se raspadao naivni idealizam djece cvijeća, a svijet se polako počeo suočavati sa činjenicom da nakon dobre gozbe netko uvijek mora podmiriti račune, pa tako i ova generacija nekako dolazi na svijet ne zbog uživanja, već da bi učila na greškama prethodnika. Raskošni materijalizam „cool" generacije započinje pucati po šavovima kad se iza naličja blistavih korporacijskih identiteta otkrivaju ekološke i ljudske katastrofe u nerazvijenim zemljama Trećeg svijeta, čime se i zapadnjačka humanistička etika počinje urušavati pred vlastitim licemjerjem.
Generacija X doživjela je i Černobil, i  raspad komunizma, sukob istoka i zapada, odrastala je uz neprekidnu napetost izraelsko – palestinskih sukoba, rat u Iraku, Afganistanu, nove balkanske ratove, i pri tom je naučila da svijet zaista jeste nesigurno mjesto i ne postoje više veliki bijeli heroji koji će stvari dovesti u red kao u američkim western filmovima, dapače, više i nema heroja – ne onakvih romantičnih, prometejskih individualaca iz moderne umjetnosti, oni su postali zastarjeli i patetični u svjetlu „novog doba".
Bjelački patrijarhat zapadnog svijeta polako se urušavao kroz niz desetljeća, nekoć nedodirljivi autoriteti u likovima političara sve više se počinju razotkrivati u svojim ljudskim slabostima i neodgovornim odlukama koje nikako ne rade za dobrobit čovječanstva. I crkve u narodu gube autoritet, a starozavjetni bogovi skidaju se sa pijedestala nepogrešivosti, da bi na njihovo mjesto došle neke druge, ne uvijek nužno bolje, duhovne alternative.
New age donosi potrošačku duhovnost i produženje kapitalističkog mita da je svaki pojedinac sam krojač vlastite sreće, naše misli kreiraju našu realnost, čeka nas Zlatno doba i Era Vodenjaka, napredak i prelazak na više dimenzije postojanja, život na prani… Pripadnici generacije X cinični su i ne vjeruju više nikom, rastačući stare norme i pravila, oni idu preko granica, no u jednom trenutku tog rastakanja, dolaze do gubitka vlastitog identiteta.
Jer kad više nema nikakvih pravila, ništa više nije ni sigurno. Za odgovorom „Što je Istina?" više se i ne traga, osobna moć pojedinca zatrta je, a međugeneracijski jaz često nepremostiv.
Generacija X nema ideale djece cvijeća, ovo nije generacija revolucionara, jer velike revolucije odavno su završene. Previše inteligentni, tehnički potkovani i visoko obrazovani, pripadnici generacije X danas su ipak nezadovoljniji svojim životom nego njihovi prethodnici, i uza sva nova  komunikacijska sredstva, mnogo su više usamljeni. A nezadovoljstvo ponekad i ne mora biti koban usud, već potencijal za kreativno djelovanje…
Stoga smo odlučile na ovogodišnjem Vox Feminae festivalu pozvati umjetnice da se očituju o tome kako vide svoju generaciju i generacijske probleme koji je prate. Izložba zato nosi naziv „Generacija X – ženske perspektive", te propituje zablude, ali i dosege generacije X, kao i dominantne društvene stereotipe i mitove, da bi u svjetlu nove dekonstrukcije rodnih uloga umjetnice kroz svoj rad potražile alternative za budućnost.
Jesu li pripadnici generacije X androgino – anoreksični tehno ovisnici koji se boje veza i odgovornosti ili su pak novi istraživači i pioniri na polju humanijih ljudskih odnosa, u politici i javnom življenju jednako kao i u obitelji – ovo pitanje poslužilo je umjetnicama da izraze svoje impresije, služeći se raznolikim tehničkim i vizualnim sredstvima, uz puno duhovitih rješenja.
Jer, jedno je sigurno, kreacija je neuništiva i neki novi, zreliji, permakulturniji i sveobuhvatniji načini će opstati!
Krešimira Gojanović
Gabrijela Ivanov

Sample Image
Maria Marta Radman, iz ciklusa ‘’EST  ETIKA‘’, detalj

Sample Image
Nina Brkić, ‘’Akt ‘, iz ciklusa ‘’Eros i forma‘’, akril na platnu

Sample Image
Željka Gradski: ‘’U potrazi za vlastitim likom‘’, autobiografski ciklus fotografija

Sample Image
Željka Fuderer Levak, ‘’Deda i ja – tetovaže‘’, video rad i foto kolaž – detalj

Sample Image
Sonja Gašperov, detalj iz stripa ‘’Kuje‘’

Akademija-Art.net