Skip to content

Galerija Muzeja Moslavine – Najljepši je crven cvijet

01

Izložba i katalog pod nazivom „Najljepši je crven cvijet” govori o ljubavi, o ljubavi kao daru koja je iskazana u običajima za valentinovo, u darivanju licitarskih srca donošenjih sa proštenja i drugih pučkih proslava, kao i mladenačkim zapisima iza korica leksikona i spomenara nastalih tijekom 19. i 20. stoljeća, osobito u osnovnoškolskom i srednjoškloskom periodu, kada se rađaju i prve simpatije i ljubavi.

Spomenari kao čuvari uspomena na zajedničke školske dane bili su jako popularni kod djevojčica i djevojaka, mada su se u njih upisivali i dječaci i momci, ali oni nisu bili vlasnici spomenara ili su bili vrlo rijetki. Za spomenare kao i leksikone, bile su odabrane najljepše bilježnice, često s tvrdim koricama, dekorirane. Spomenari su bili svojevrsni albumi prijateljstva, draga uspomena, a danas su poetika prošlosti, knjižice nad kojima se raznježi srce, otopi duša i zasuzi oko. One malo kreativnije vlasnice pravile su spomenare u vidu harmonike, pa kad si ih otvaro i čitao, oni su se razvlače kao harmonika. Osnovna karakteristika spomenara bila je izražavanje naklonosti, ljubavi i prijateljstva stihovima i crtežima. I oni su kao što i stih kaže: Mada na svijetu postoji mnogo lijepih stvari, al´su ipak najljepši djački spomenari. Jer u njih se zapiše kako je u školi, ‘ko se sa kim druži i ‘ko koga voli.

02 1885-najstariji album

Na izložbi će biti predstavljeno preko stotinu spomenara iz raznih krajeva Hrvatske i bivše Austo-Ugarske monarhije, nastalih krajem 19. pa sve do 90-tih godina 20. stoljeća, pisanih krasopisom u tušu, olovci, oslikavani drvenim i masnim bojicama, akvarelom i flomasterima. Ukrašavani suhim cvijećem, djetelinom i drugim sretnim znakovljem. A pisani su na: hrvatskom, njemačkom, mađarskom i srpskom jeziku.

Uz spomenare bić će još predstavljeno mnogo osobnih stvari vlasnika spomenara ili iz fundusa Muzeja kao što su: kutijice, rezači papira, tintarnice, guščja pera, lule, ogledala, pisaći stol, stolne lampe, lepeze, licitarska srca, buketići cvijeća…

03 Tintarnica

Izložba se sastoji od originalnih predmeta ali i panoa na kojima je tekstualno i fotorgarfski predstavljena tema o ljubavi.

Izložbu prati bogato ilustrirani katalog, a bit će i suvenira od licitarskih izrađevina, torbica, do fotografiranja na oslikanoj podlozi u obliku srca. U svečanom programu otvorenja sudjeluju i članovi KUD-a Ivaničice iz Kutine, koji će recitirati stihove iz spomenara.

05 Spomenari

Organizator: Muzej Moslavine Kutina
Mjesto: Galerija Muzeja Moslavine
Vrijeme: 2. listopada 2014. u 18,00 sati, ostaje otvorana do kraja mjeseca
Tema: Najljepši je crven cvijet /spomenari, licitarstvo, valentivno
Autorica: izložbe, kataloga i likovnog postava Slavica Moslavac

05 Spomenari