Freudova putovanja – Izložba bečkog Sigmund Freud muzeja

Freud na ležaljci c Sigmund Freud Privatstiftung

Izložba „Freudova putovanja. Kulturalna iskustva – psihoanalitičko razmišljanje” otvorena je 7. ožujka u bečkom Sigmund Freud muzeju, a posvećena je kao što i samo njezino ime kaže mnogobrojnim putovanjima na koja je Freud poslovno i privatno odlazio

Povodom 75. obljetnice smrti slavnog psihoanalitičara izložba nastoji pojasniti i njegov prisilni bijeg pred nacionalsocijalističkim režimom u Veliku Britaniju, gdje je Freud i umro 23. rujna 1939. godine. Egzil mu je, kako je sam istaknuo, omogućio da „to učini u miru”.

U središtu izložbe se nalaze i preseljenje Freudove obitelji iz Češke u Beč, što je zapravo predstavljalo prvo putovanje trogodišnjeg Freuda, te putovanja u Italiju, Grčku i Ameriku.

I dok stalna izložba Freudova muzeja u Beču nudi uvid u njegov rad u poznatom ambijentu, ova izložba upućuje na centralnu ulogu koju su putovanja imala u Freudovu životu. Dokumenti, suveniri i fotografije s Freudovih putovanja ovom su prigodom po prvi puta skupa prikazani. Njima se, pored putovanja u svrhu odmora i uživanja, nastoji pokazati i kolika je bila uloga putovanja u Freudovim teoretskim radovima.

Sigmund i Anna Freud u Den Haagu c Sigmund Freud Privatstiftung