Skip to content

Foto: Plitvička jezera

Izložba u znaku obilježavanja 60 godina od proglašenja Plitvičkih jezera Nacionalnim parkom i 30. godina od upisa Parka na Listu svjetske prirodne i kulturne baštine UNESCO-a, a u sklopu programa pod nazivom: „Plitvička jezera – prirodni biser svjetske ljepote".

Izložba fotografija članova Fotokluba Zagreb:

Valentina Bunić, Helena Cucuclić, Bruno Gjopar, Čedomil Gros, Sanja Jurić, Vera Jurić, Senka Jurković Gros, Biljana Knebl, Ines Lojna Funtak, Dijana Nazor, Vladimir Pavlić, Damir Pavlović, Renato Pejković, Rolando Ružić, Vinko Šebrek, Damir Tiljak, Darija Tripalo i Marijana Žvan

Sample Image
Bruno Gjopar

Sjaj i ljepota prirode

Ni Viktorijini slapovi, ni Veliki kanjon rijeke Colorado, ni slapovi Niagare ili pak slapovi Iguazú – premda prekrasni – ne mogu se mjeriti s čarobnom ljepotom Plitvičkih jezera. Ta biserna jezera u srcu Like otkucavaju nevjerojatnu ljepotu već milenijima, a našem su svijetu poznata tek stotinjak i više godina. Danas su, pak, ti rajski vrtovi Plitvičkih jezera dostupni mnogima. Opisivali su ih književnici, tražeći riječi među slapovima i u drhtavu lišću. Opjevavali pjesnici, osluškujući glazbu vode, krša i stoljetnih šuma. Oslikavali slikari, neprestano se žaleći na kistove koji nisu mogli prenijeti sve one boje koje su se uvlačile u srce, prolazeći kroz tako nesavršene oči.

Sample Image
Biljana Knebl

Isto tako članovi Fotokluba Zagreb odlučili su se svojim uracima pokazati sjaj i ljepotu koja se zrcali u bisernim kapima i bistrini vode, jednostavno ih ukrasti iz samog rođenja krhke sedre, iz strmoglavih slapova, iz veselih potočića, iz vedre tirkizne modrine jezera, iz bistrog plavetnila neba, iz gruboga krša, tihih stabala, razigranih srna, radosnih ptica… želeći ih podastrijeti svijetu kao svoju baštinu. Naime, odlučili smo, još prije dvije godine, da ćemo svojim fotoaparatima istraživati Plitvice.

Sample Image
Čedomil Gros

Iz tog istraživanja nastale su tisuće fotografija, a svaka je priča za sebe, svaka je pjesma za sve nas i svaka je slika rajske ljepote. Autori tih fotografija nisu ih sačuvali samo za sebe, već su izabrali najljepše i najbolje te ih pokazali mnogima, na digitalnim projekcijama, predavanjima, razgovorima i izložbama.

See also  Napad na Ružicu Ćavar podsjeća na procese u bivšem režimu, kad nas se masovno zatvaralo, ubijalo u domovini i inozemstvu
Kad je riječ o izložbama, mnoge fotografije Plitvica izazivale su pozornost na fotografskim natječajima i žiriranim izložbama, kod kuće i u svijetu.
Eto već drugu godinu članovi Fotokluba Zagreb priređuju fotoradionice u sklopu programa pod nazivom: „Plitvička jezera – prirodni biser svjetske ljepote". Zapravo, osmislili smo program koji ima širi edukativno-promidžbeni značaj i koji zapravo obuhvaća tri manifestacije: četiri godišnje fotoradionice u Nacionalnom parku Plitvička jezera, više predavanja tijekom godine uz digitalne projekcije fotografija i dvije izložbe fotografija godišnje – koje priređujemo i u izložbenim prostorima Plitvičkih jezera i u Zagrebu.

Sample Image
Damir Tiljak

Tako smo ove godine organizirali dvije fotoradionice. Na proljetnoj fotoradionici (18. travnja) sudjelovalo je 8 naših članova, a na ljetnoj fotoradionici (23. srpnja) sudjelovala su 34 člana Fotokluba Zagreb. Priredili smo, u prostorijama Fotokluba Zagreb, četiri predavanja uz digitalne projekcije fotografija s fotoradionica za članove kluba i građane Zagreba. Također smo organizirali i izložbu fotografija, koja je bila postavljena na tri lokacije. Na izložbi pod naslovom: „Plitvička jezera – bistrenje ljepote" sudjelovalo je 14 autora s 32 fotografije. Izložba je najprije bila postavljena u izložbenom prostoru hotela „Plitvice" na Plitvičkim jezerima (od 18. travnja do 3. svibnja), zatim je premještena u galeriju „ZaTe-plus", Trg žrtava fašizma 14 u Zagrebu (od 11. do 20 svibnja), a sada je izložena u prostorijama Predstavništva Nacionalnog parka Plitvička jezera u Zagrebu, Trg kralja Tomislava 19.

Ova izložba fotografija predstavlja izbor fotografija 18 članova Fotokluba Zagreb nastalih u proljeće i ljeto ove godine. Sudionici fotoradionica koristili su se raznim tehničko-tehnološkim mogućnostima koje nudi suvremena digitalna fotografska oprema, od snimanja i obrade slike, te raznim metodama, pristupima i osobnim stavovima u fotografskom izrazu.

Sample Image
Ines Lojna Funtak

Naša očekivanja da nam mladi fotografi polaznici Škole fotografije Fotokluba Zagreb, koji su u većem broju ispunili skupinu sudionika ljetne škole, donesu dah novih strujanja u fotografiji, ostvarila su se.

Dok se jedan dio, uglavnom starijih članova kluba, u sadržaju i u tehnici držao iskušanih i klasičnih okvira, pa njihove fotografije sadrže više novinski štih, dotle su mlađi više naginjali modernom umjetničkom izrazu, počevši od kompozicije, tonalnih rješenja pa sve do likovnog uobličenja.

Sample Image
Marijana Zvan

See also  Mjesto za najmlađe posjetitelje Špancirfesta – Park kreative

Međutim, gledano u cjelini, skoro sve fotografije sadrže takvu tehničku perfekciju da ona funkcionira kao važna i nenametljiva kvaliteta uz uvažavanje poznatih kanona kojih se valja pridržavati pri snimanju prirode.

Većina izloženih fotografija jasno govori o smislu i kulturi autora o odabiranju najkarakterističnijih motiva te o izvrsnom osjećaju za kompoziciju na kojoj su gradili svoje najuspjelije radove. U nemirnim slapovima svaki je od nas našao onaj svoj vječni trenutak, onu kap koja će se vječno pokušavati spustiti u maticu veselog slapa ili tišinu vodene površine.

Sample Image
Valentina Bunić

Uspjeh suvremene promidžbe, osobito turističke, ne može se ni zamisliti bez fotografije. Zato se Fotoklub Zagreb toliko i angažirao oko ove jedinstvene svjetske ljepote, uspostavivši prisnu suradnju s Upravom JU NP Plitvička jezera i turističkom zajednicom te tako svojom umjetničkom fotografijom, koliko-toliko, tu ljepotu pokušao dočarati našoj i svjetskoj kulturi.

Sample Image
Vinko Šebrek

Za Plitvice kažu da nisu nikad iste, da se mijenjaju iz stotinke u stotinku sekunde. Te smo mijene pokušali zaustaviti kako bismo sve te različitosti spojili u jednu cjelinu – u Plitvička jezera.

Vinko Šebrek
vinko.sebrek@siol.net

Akademija-Art.net