Pogledajte foto galeriju!

te u svakidašnjem neposrednom okruženju i kontaktu s umjetnicima, napajao se i napaja dodirom i vizualno, fizički i duhovno s ovoga i ovakvoga izvora ljudskih senzibilnosti i senzacija. Nije stoga čudo, što evo, makar i u poznijim godinama muza ovoga vida umjetničke realizacije i inspiracije dodirnu i njegove senzore i pokuca i na njegova vrata.

Sample Image

"Recesija ali ne depresija"! – reći će Ante, reciklirajući komadiće odbačenih i nikom potrebnih elemenata i stvari, oblikujući sasvim nove estetike i forme. Za sada su to uglavnom drveni komadi različitih dimenzija, lijepljeni i slijepljeni tvoreći međusobno najuniverzalnije kozmičke oblike – krugove.

Sample Image

U ovoj prvoj fazi krug dominira u svim varijantama genetički se formirajući u opet nove stvari i oblike. Blizanci ovim formama su slikarski i apstraktno oblikovani krugovi – Sunca na Neretvi i Dunavu supruge mu Ankice Karačić – koja nesumljivo makar i nesvjesno utječe i oblikuje njegove umjetničke vizije.

Sample Image

Iz razgovora s ovim autorom doznajem i o drugim, autentičnijim zamislima i predodžbama koje dotiču ili su zaokupili njegov kreativni ego. To se prvenstveno odnosi na druge i drugačije materijale koji će nesumljivo u rukama ovog zaljubljenika i nama novog kreativnog medija dobiti novu estetiku i formu.

Sample Image

Kao muškarcu i stručnjaku drugačijeg obrazovanja, objekti i plastika u svim vidovima (osobito od odbačenih elemenata, a posebno u ovoj i ovakvoj recesiji) su idealno i dobrodošlo sredstvo. Uz prvu samostalnu javnu prezentaciju njegovih uradaka, zaslužio je svakako ohrabrenje i potporu.

Zvonko Čulina (Forme i oblici u objektima Ante Karačića)

Sample Image

Ante Karačić je rođen 1952. godine  u Gornjem Crncu (Širki Brijeg – BiH). Od 1956. godine živi u Iloku gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. U Novom Sadu završava Višu školu za vanjsku trgovinu, a u Osijeku Ekonomski fakultet. Do 1991. godine radi na komercialno rukovodecim poslovima u Šidu i Iloku. Iako rođen u Hercegovini Dunav i Srijem su mu postali genetski kod. Stoga se odlučuje za izgradnju obiteljske kuće u Iloku. No 1991. godine, kada su se odluke morale donositi u jednoj sekundi, sa suprugom i dvoje djece odlazi u Njemačku. Ubrzo se zapošljava u tekstilnoj firmi, ali ne u struci. Paralelno radi na organiziranju i postavljanju niza izložbi. Koautor je više projekata: Hagen 09 i Hagen 10, natječaji iz likovne kulture djece iseljenika iz svijeta. Zatim likovna kolonija Ilok 09 – Dunav fantastična rijeka. Poznanstvo prije svega sa slikarom i kiparom Ivicom Matijevićem, ali i ostalim umjetnicima daje mu inspiraciju za svoj umjetnički izričaj. Ostvario je jednu samostalnu i jednu skupnu izložbu. Živi u Njemačkoj.

Sample Image
Ante Karačić

Kontakt:

Pogledajte foto galeriju!

Akademija-Art.net