Fonticus: Grožnjan by Lupino

   Samostalna izložba fotografija 

   Predgovor izložbi:

   O Lupinu, izložbi, projektu…

   Pred nama je fotografski likovni projekt Stephana Lupina. Radi se o fotografskim radovima  koji su nastali na temu Grožnjana. Nije čudno što je ovaj drevni istarski gradić privukao majstora objektiva svjetskoga glasa. Grožnjan je Grad umjetnika već 43 godine. On obiluje likovnim, glazbenim, teatarskim i raznim drugim događajima. I više od toga: Grožnjan nije mjesto gdje se projekti samo odigravaju. Grožnjan je mjesto gdje se stvara. Naravno, ovdje ima i vanjskih projekata koji gostuju, no mnogo je važnije da baš u samom gradu, na licu mjesta, nastaju situacije koje rezultiraju novim umjetničkim ostvarenjima. Pored toga grad Grožnjan ima najočuvaniju srednjevjekovnu urbanu jezgru u Istri. Kad ovo sve zbrojimo, jasnije nam je zašto je  Grad umjetnika tako neodoljiv.

Sample Image

   Stephan Lupino nije  prigodom ove izložbe jedini puta ovdje. On s Grožnjanom ispreda priču. Naravno, fotografsku priču. I, naravno, priču koja već ima tijek, a ima i budućnost: ova izložba predstavlja dio radova koji će biti sastavni dio fotomonografije Grožnjana, koja će svjetlo dana ugledati za nekoliko mjeseci.

   A što reći o samim radovima? Već u startu znamo da je riječ o autoru koji uvijek izaziva pažnju. Ponekad sadržajem, ponekad pristupom, ali uvijek atraktivnošću izbora i plasmana motiva. Njegove fotografije su često režirane, no trudi se zabilježiti ih kao sasvim pripadajuće, opuštene, uvijek sa znakovitim osobnim ozračjem. Model može biti ptica, cvijet, dimnjak ili čovjek kojeg, u ovom slučaju, smješta u scenski okvir Grožnjana. On pronalazi atraktivni model na licu mjesta, a gdjekad ga sam bira, dovodi i uvodi u bogate prostore povijesnoga grada. Ovdje pronalazi trenutke, mjesta ili aktere koje bilježi na njemu svojstven način.
   Lupino najčešće konfrontira dvije situacije: pozadinu i objekt u prednjem planu. Ponekad je pozadina značajnija od prvog plana, ali se ova dva elementa uvijek smisleno nadopunjuju. To nadopunjavanje izaziva kod promatrača intenzivan doživljaj, inicira dešifriranje, iščitavanje cijelog niza mogućih promišljanja. Njegovi radovi ne prikazuju. Uvijek izgovaraju priču. Uvijek je iza motiva neki sadržaj. Golica nas naša radoznalost o njegovom stavu spram određenog motiva, ali nam uslijed široke i profesionalne produkcije preostaje da to pitanje zanemarimo i da se posvetimo percepciji pojedinog rada.
   Stephan Lupino pažnju plijeni neskrivanjem ljudskoga. Što god da je ljudsko nije mu strano. To je osnovna okosnica njegova kreativnog rada bez obzira na to je li se unutar kadra našla golišava djevojka, muškarac, transseksualac ili oboljelo dijete.

Sample Image

   On nas izaziva temama koje ga interesiraju a koje, filtrirane kroz njegov objektiv, predstavlja sasvim neobično. Teme su to za koje smatra da ih i mi moramo upoznati. Da ih moramo percipirati bez obzira na suptilnost ili problematičnost motiva. To predstavljanje nerijetko je snažno i za ustajale građanske pojmove smjelo. To se obično prikriva riječju kontroverzno. No, je li nam golotinja ili bolesno dijete datost ili smo to sami izmislili? Problem našeg skandaliziranja je u tome da ne želimo prihvatiti postojanje drugačijosti jer nas je zadrto lažno moraliziranje naviknulo da nam je tako lakše. Kako svom djetetu reći da u seksu i mi uživamo? Kako djetetu razjasniti da ruku treba dati i oboljelom? Da ne spominjem druge građanski nepodobne situacije kojima smo se pokorili s osjećajem nelagode koji je ujedno i otklon.

   Zato pozdravljam prije svega Lupinova promišljanja istine. Ogoljele istine. Iako znamo da na ovoj izložbi, niti unutar korica monografije koja slijedi, nećemo naći njegove najradikalnije fotografske zabilješke, sigurni smo da ćemo Grožnjan vidjeti na jedan drugačiji, svakako autorski način. Stephano je boravio u Grožnjanu. Saživio se s oblicima koji ga ovdje okružuju. Pridodao je tome svoje golemo iskustvo i uporabio živahno i provokativno oko koje, približivši ga foto aparatu, bilježi realnost na njegov, Lupinov način.
   Eugen Borkovsky, IX. 2008.

Sample Image
Stephan Lupino

Info:

Eugen Borkovsky, voditelj programa Gradske galerije Fonticus Grožnjan
tel: 091 252 33 72
e.mail: eugen.borkovsky@gmail.com