Fantastični bestijarij Europe i Hrvatske

U utorak, 30. rujna 2008. godine u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, otvara se dokumentacijska izložba «Vodič kroz fantastični bestijarij Europe i Hrvatske – vodič kroz povijesne i kulturološke spone Hrvatske i zemalja Europske unije».  Izložba ostaje otvorena do 7. listopada.
 
Na izložbi će biti predstavljen dio opsežnog dokumentacijskog materijala nastalog za tromjesečnog fotografsko-video-audio-biciklističkog performansa kojeg su izveli Bernard Čović iz Hrvatske i Jesper Hedegaard Petersen iz Danske. Riječ je o prvom dijelu projekta «Vodič kroz fantastični bestijarij Europe i Hrvatske" autora i voditelja Željka Zorice, u produkciji STUDIJA ARTLESS. Tijekom svog biciklističkog putovanja dugog 2859 kilometara autori su prošli kroz Mađarsku, Slovačku, Austriju, Češku, Njemačku i Dansku, fotografirajući i arhivirajući  motive s odabranih  građevina u izabranim gradovima (Budimpešta, Bratislava, Beč, Bamberg, Keln, Kopenhagen). Tijekom tog putovanja snimljeno je oko 1100 fotografija kojih će dio biti predstavljen na ovoj izložbi. U nastavku projekta, svaki od tih motiva biti će obrađen, znanstveno i umjetnički, i objedinjen u knjizi "Vodič kroz fantastični bestijarij Europe i Hrvatske". U Srednjem vijeku, a i prije, bestijariji su bili znanstvene knjige u kojima se opisivao životinjski svijet poznatih i nepoznatih prostora tadašnje civilizacije. Broj motiva po kojima će biti sačinjen Vodič kroz fantastični bestijarij Europe i Hrvatske izuzetno je velik, do ovog trenutka nesaglediv, i upravo je u toj činjenici posebna zanimljivost ovog projekta.
 
O autorima:
Bernard Čović je rođen 1978. godine. Završio je Global Fotoskole u Kopenhagenu, Danska. Od 2004. radi kao fotograf (honorarni suradnik) Vjesnika. Sudjeluje u raznim umjetničkim projektima (Motovun i Zagreb Film Festival, projekt Carmen) te je vodio i fotografske radionice (Križevci, Rovinj). Također, sudjeluje na raznim skupnim, nacionalnim i međunarodnim izložbama. 2007. godine je imao 1. samostalnu izložbu „Foto natječaj Bernard Čović". Član je Fotokluba Zagreb, Cro Art Photo Club-a i Hrvatskog novinarskog društva.
 
Jesper Hedegaard Petersen rođen je prije 33 godine i živi i radi u Kopenhagenu u Danskoj. Radio je kao kuhar, radio reporter, glazbenik, vozač taxi bicikla, utovarivač tereta…….Njegov glavni interes leži u pisanju, vožnji bicikla ( …to je filozofija i uživanje koje želim podijeliti sa što više ljudi..), radu i  igranju sa zvukovima ( ..uši pomažu proizvesti bolje slike od onih koje su predočene očima u tišini..). Pomalo sam  naivna ali izrazito otvorena i mobilna osoba  koja se ne boji  izazova.Nadam  se kako će uskoro cijeli planet biti moje igralište.
 
Umjetnička organizacija STUDIO ARTLESS organizira i producira umjetnička događanja, festivale, filmove, kazališne predstave, izložbe u području suvremene umjetnosti i teorije. Djelovanje Studija Artless ima i akcijski karakter jer pokreće događanja i producira umjetnička događanja od vitalnog značenja za javni interes. www.studio-artless.hr <http://www.studio-artless.hr/>  
 
Izložba će biti otvorena do 7. listopada,  radnim danom od 10 do 14 i od 18 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena. 
 
Dio fotografija moguce vidjeti na: http://www.ulupuh.hr/hr/izlozbe.asp

Galerija ULUPUH, Tkalciceva 14, Zagreb
Tel/Fax: 01 4813 746