Europska noć bez alkohola 18. listopada

kokteli

Akcija će se provoditi u odabranim noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Osijeku

kokteli

Treći put za redom u Hrvatskoj će se u odabranim noćnim klubovima u pet gradova, 18. listopada provoditi akcija “Europska noć bez nesreća”, kojom se kod mladih želi promovirati odgovorno konzumiranje alkohola i sigurno sudjelovanje u prometu.

Akcija će se provoditi u odabranim noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Osijeku u kojima će volonteri zaustavljati skupine posjetitelja i nuditi im dobrovoljno sudjelovanje u akciji odabirom osobe koja pristaje tu večer ne konzumirati alkohol i biti vozač na povratku kući. Na taj način će osoba promovirati odgovorno konzumiranje alkohola i sigurno sudjelovanje u prometu potvrđeno negativnim alkotestom.

Akcije će se istodobno provoditi i u mnogim gradovima diljem Europe.

“Cilj akcije je da mladi vozači skrenu pažnju na to da kad voze ne piju ili obrnuto”, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik udruge Sigurnost u prometu Ivo Jelušić. Istaknuo je da je u zadnjih deset godina na hrvatskim cestama stradalo 47.000 ljudi dok se u svijetu brojka penje na 17 milijuna ljudi.

Policijski službenik iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a Miron Huljak naglasio je pak da se u Hrvatskoj šestu godinu za redom i dalje nastavlja trend smanjenja smrtnog stradavanja u prometu. S jučerašnjim danom broj poginulih na prometnicama je 15 posto manji nego na isti dan prošle godine, a radi se o 44 smrtno stradale osobe manje.

Pozitivan trend, dodao je, slijede i prometne nesreće koje su prouzrokovali mladi vozači. U devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine prouzrokovali su 39,4 posto manje nesreća s poginulim osobama. “Udjel njihovih nesreća u ukupnom broju nesreća s poginulima je 9,6 posto, dok je unazad nekoliko godina udjel bio više od 30 posto”, rekao je Huljak, ustvrdivši da mladi vozači više nisu sinonimi za nevolje i agresiju na cestama.

Tajnik udruge Sigurnost u prometu Georg – Davor Lisicin rekao je da je prošle godine u ovu akciju bilo uključeno 776 volontera u 142 noćna kluba u 25 zemalja. U Hrvatskoj je prošle godine u akciji sudjelovalo 10 noćnih klubova, pet gradova i 646 mladih vozača. Ukupno je na alkotest pristalo 627 vozača, 167 ih nije konzumiralo alkohol, 59 je konzumiralo u zakonskim granicama, a čak 401 osoba imala je više od 0,5 promila alkohola u krvi, koliko je zakonski dozvoljeno.

Europska noć bez nesreća pokrenuta je u Belgiji 1995. Provodi se pod pokroviteljstvom međunarodne asocijacije RYD (Responsible Young Drivers) te u Hrvatskoj putem licenciranog partnera Udruge Sigurnost u prometu i partnera projekta Nacionalnog programa sigurnosti na cestama MUP-a, Zagrebačke pivovare i Fakulteta prometnih znanosti. (Hina/eZd, Foto: Danijel Berković/Pixsell)