Skip to content

Eugen Varzić izlaže u galeriji Kopjar

eugen varzic galerija kopjar 2x

Ukupno tridesetdva likovna rada likovnog umjetnika Eugena Varzića, rađenih u tehnici akrila, srednjeg formata, predstavljeni su u zagrebačkoj galeriji Kopjar

U predgovoru popratnog kataloga izložbe, kojega potpisuje Vinicije B. Lupis i koji je putem video veze otvorio izložbu, stoji:

“Varzić nas iznova iznenađuje likovnim opusom, energijom i lakoćom stvaranja imaginarnog svijeta u kojemu se miješaju san i java a u svojem posljednjem ciklusu ispovijednim tonom niže poznate likove svijeta koji ga okružuju od djetinjstva do ikona suvremenog života. Biti tumačem Varzićevih snova nije lagana zadaća, u labirintu potisnutog imaginarija pronaći ključeve otkrivanja jednog svijeta onkraj jave i u predvorju snova. On je na sebi svojstven način stvorio odsanjani svijet i ljepotu koja je poziv da se okusi život i da se sanja budućnost. Upravo taj višestruki umjetnikov put vodi nas prema mjestu gdje čuđenje postaje udivljenje i neizreciva radost. Slikar čini rekapitulaciju svojega jednogodišnjeg ciklusa.”

eugen varzic galerija kopjar 3

Autor osvojem radu:

“Po pitanju motiva apsolutno uključujem sve. Tijelo mi je poluga. Ljudi su fokusirani na tijelo. Na ono što se vidi. Meni figuracija otvara širi prostor za djelovanje, za moju neku priču,

U figuraciji sam od svojih najranijih pokušaja crtanja i slikanja. Ona je jedina konstanta. Možda se i to promjeni. Promjene u izražavanju volim, shvaćam ih kao nove izazove. Grozim se ponavljanja.

Egocentričnost ljudskog bića je okosnica mojeg rada. U čemu uživamo, što nas pati, od koje bolesti umiremo i kakva je smrt. Motiva koliko hoćeš. Dobra stvar je kada uđeš u takvo što, ne moraš ići na kraj svijeta u potragu za inspiraciju. Dovoljno je izaći na ulicu, ispred mojeg ateliera i pitati susjedu Kseniju: Kako si?

I motiva imam za bar 5 slika.

Ciklus Noir prethodno je predstavljen u Dubrovniku i Labinu, a slijedi predstavljanje galeriji Bruketa u Rijeci. U 2015. godini projekt će biti predstavljen u Moskvi.

Za potpuniji doživljaj izložbe na svoj pametni telefon instalirajte QR code čitač, pomoću kojeg ćete moći očitati link na blog koji prati svaku izloženu sliku. Obzirom da već dvije godine Varzić piše blog koji prati stvaranje slika, događaje u atelieru i izvan njega, slijedeće godine planira objaviti knjigu radnog naslova Dvije godine.

Izložba ostaje otvorena svakodnevno do 25.rujna 2014. godine.

eugen varzic galerija kopjar 1x

eugen varzic galerija kopjar 4x