Eugen Varzić izlaže u Alvoni

varzic

varzic

Likovni umjetnik iz Poreča Eugen Varzić predstavlja se samostalnom izložbom Noir u labinskoj galeriji Alvona. Svečano otvorenje održati će se u subotu 26.srpnja 2014. godine u 21 sat. Ovo je prvo Varzićevo predstavljanje u Labinu.

Biti će izloženo tridesetak likovnih radova, rađenih u tehnici akrila, srednjeg formata, a u predgovoru popratnog kataloga izložbe, kojega potpisuje Vinicije B. Lupis, stoji :

Eugen Varzić oštar je kritičar društva, koji kroz lik starice (suprugine none) s pentagramom upućuje na ostarjelu Europu, nemoćnu svladati konkurenciju ostalih kontinenata. Likom muškarca s konjskom glavom obračunava se s trojanskim konjem neiskrenih druženja. Krist rasloženog lica paradigmatski je znak gubljenja veze s Logosom, svevladateljem ljudskih duša u dehumaniziranom i obezboženom društvu u kojemu živimo, pa time slikar nastavlja svoja ispitivanja iz ranijega likovnog ciklusa, u kojemu Krist razapet u kozmičkom prostranstvu biva oplakivan krvavim anđeoskim suzama. Ikonoklazam novovjekovlja, zatiranja Pantokratora reklamnim jumbo-plakatima, svagdašnjica je našega materijalističkog svijeta. Ta slika najbolji je odgovor na odsutnost blizine Njegova obraza izbrisanoga otuđenjem duše.

Umjetnik o svojem radu:

Možda će Noir biti svojevrsno opterećenje promatraču, jer će u svojem postavu uključiti slike, crteže i tekstove koje pišem na blogu. Ponovo će promatrač moći putem QR koda i pametnog telefona otići na moj blog i pročitati tekst vezan uz sliku. Sretan sam što su mi neki od mojih prijatelja izašli u susret i bili modeli za slike. Hvala mojoj obitelji, Petri, Karli, Sari, Voji, Ticki, Karlu, Viniciju, Burgiju i noni.

Ciklus Noir prethodno je predstavljen u Dubrovniku, a nakon Labina slijede predstavljanja u Zagrebu i Rijeci.

Za potpuniji doživljaj izložbe na svoj pametni telefon instalirajte OR code čitač, pomoću kojeg ćete moći očitati tekst na www.eugenvarzic.com, odnosno blogu koji prati svaku izloženu sliku.

Posebni gosti otvorenja biti će nadaleko poznata glazbena skupina iz Labina The Orange Strips, koji ćemo prilikom otvorenja imati priliku poslušati uživo.