Ukupno 125 milijuna eura izdvojeno je odlukom Europske komisije za izvanredne mjere potpore proizvođačima voća i povrća na području Europske unije.

jabuke

Mjere, koje su uvedene nakon što je Rusija uzvratila sankcijama Uniji, posebno su usmjerene na: rajčicu, mrkvu, bijeli kupus, papriku, cvjetaču, krastavce, gljive, jabuke, kruške, bobičasto voće (maline, kupine…), stolno grožđe i kivi, za koje je Europska komisija ocijenila da su u ovom trenutku posebno ugroženi. Jedna od mjera predviđa i doniranje voća i povrća kaznionicama, za što će proizvođač dobiti novčanu kompenzaciju.

U sljedećem tjednu, nakon sastanka u Bruxellesu, Tihomir Jakovina, hrvatski ministar poljoprivrede, naći će se s proizvođačima voća i povrća i upoznati ih s izvanrednim mjerama. U Bruxellesu će se na sastanku predviđenom za petak raspravljati o detaljima provedbe tih mjera, a u tijeku je donošenje provedbenih akata Europske komisije kojima će se precizirati visine naknada i kompenzacije proizvođačima za voće i povrće.

Tehnički elementi

Odredit će se i ostali tehnički elementi provođenja mjera, a u skladu s tim i prema potrebi, Ministarstvo poljoprivrede donijet će nužne podzakonske akte za njihovu provedbu.

– Smatram kako najavljene mjere neće u konačnici donijeti ništa dobro, od ukupnog milijunskog iznosa mi ćemo dobiti zrnje, točnije mi mali vjerojatno nećemo dobiti ništa. Sve će otići velikim korporacijama i lancima. Osim toga, te mjere će biti gotove kada sezona bude gotova, a to je za nas proizvođače jabuka kraj listopada, jer su Vlada i nadležna ministarstva neažurni.

– Dok imamo ovako nesređeno tržište, teško nam može i Europa pomoći. Evo, sada očekujemo pritisak poljske robe, a već smo imali pritisak talijanske jeftine robe, uglavnom nektarina i breskva. Jedan od problema je što za sve bude previše dokumentacije – pojašnjava nam Dinko Perković, čelni čovjek tvrtke iz Orahovice koja se bavi proizvodnjom i prijevozom voća.

Najavljene izvanredne mjere uključuju: mjeru povlačenja proizvoda za besplatnu distribuciju, kojom se povučeno voće i povrće s tržišta donira karitativnim tijelima i ustanovama uz isplatu operatoru. Isporučitelju povučenog voća i povrća s tržišta dat će se potpore po kilogramu proizvoda, a uz mogućnost dodatne potpore za troškove sortiranja i pakiranja i troškova transporta do primatelja pomoći.

– Pitam se kako će mi pomoći kada otkupne cijene nisu kreirane na temelju tržišta, hrvatski otkupljivači, proizvođači i ministarstvo nisu usklađeni – skeptičan je naš sugovornik.

Donacije će se, moći dati i školama, bolnicama, ustanovama za stare i nemoćne te kaznionicama. (Dlobodna Dalmacija)