Džakarta – 30.000 ljudi evakuirano zbog poplava (Video)

dzakarta-poplave-reuters

dzakarta-poplave-reuters

Monsunske kiše poplavile su dijelove glavnoga indonezijskog grada prisilivši više od 30.000 stanovnika na evakuaciju i istodobno stavljajući na kušnju iznimno popularnog gradonačelnika i potencijalnog predsjedničkog kandidata Džakarte Joko Widodu

U 10-milijunskom gradu u čijim je dijelovima voda dosegnula razinu i do tri metra razmješteni su vojnici da bi pomogli stanovništcu ugroženom poplavama, izvijestila je Državna agencija za djelovanje u elementarnim nepogodama koja procjenjuje da pomoć treba 50.000 osoba.

Tijekom prošlogodišnje kišne sezone rijeka koja protječe gradom izlila se iz korita poplavivši i njegov poslovni dio. Materijalna šteta nanesena tvrtkama tada je procijenjena na 580 milijuna dolara.

Nastavak obilnih kiša prognostičari najavljuju i za ovaj tjedan, zbog čega bi poplave u kojima je dosad smrtno stradalo sedam osoba, mogle biti još obilnije. Stanovništvo je prisiljeno privremeno se skloniti u školske dvorane ili u džamije.

Gradonačelnik Jokowi na dužnost je došao 2012. obećavši da će poboljšati dotrajalu gradsku infrastrukturu, uništenu uglavnom stalnim poplavama i gustim prometom. Otad je pokrenuo brojne inicijative kako bi ublažio posljedice poplava u gradu, među kojima i uklanjanje bespravno izgrađenih kuća te smeća s riječnih obala, kao i povećanje broja zelenih površina i kanala za odvod viška vode. (Foto: Reuters, Dalje)

{youtube}Oi0BvW2ieTM|500|400|0{/youtube}