Skip to content

DW – Suđenje Perkoviću i Mustaču: Prates u ulozi svjedoka (video)

Münchenu je u tijeku suđenje bivšim čelnicima jugoslavenske tajne službe Udbe (SDS) Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog umiješanosti u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Svjedoči i Krunoslav Prates

{youtube}AQQPcDZMVF4|500|400|0{/youtube}

Što će Krunoslav Prates pred minhenskim sudom reći o okolnostima ubojstva Stjepana Đurekovića? Đureković je likvidiran u jednoj garaži koja je korištena i kao tiskara. Garaža je bila vlasništvo Krunoslava Pratesa.

Stjepan Đureković ubijen je 28. srpnja 1983. godine u blizini Münchena (u Wolfratshausenu). Likvidiran je u jednoj garaži koja je korištena kao tiskara. Ubojice do danas nisu otkrivene. Garaža je bila vlasništvo Krunoslava Pratesa. On je bio Đurekovićev suradnik, pomagao mu je i u tiskanju materijala s antijugoslavenskim sadržajem. Prates je bio i doušnik Udbe, njegova “veza” u redovima jugoslavenske tajne službe bio je Josip Perković.

U ekskluzivnom intervjuu za DW Krunoslav Prates je početkom 2014. godine govorio o pojedinostima suradnje s Josipom Perkovićem. Prates je pred jednim minhenskim sudom 2008. osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića. S Pratesom je novinar Srećko Matić razgovarao u zatvoru u kojem trenutno služi kaznu. (link: http://www.dw.de/su%C4%91enje-perkovi%C4%87u-i-musta%C4%8Du-prates-u-ulozi-svjedoka/a-18068994)

sudjenje dw

Optimized by Optimole