DW: “Politička senzacija“ u Hrvatskoj

Pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj za njemačke medije je „veliko iznenađenje”. I najava smjene vlasti i na ovogodišnjim parlamentarnim izborima piše DW

kitarovic stozer

“Hrvatska dobila prvu predsjednicu”, “Veliko iznenađenje u Hrvatskoj – Kolinda Grabar Kitarović bit će nova predsjednica”, “Grabar-Kitarović izabrana za predsjednicu”, neki su od naslova u njemačkim medijima nakon drugoga kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Većina medija ishod izbora smatra neočekivanim, ali znakovitim. Frankfurter Allgemeine Zeitung konstatira da je „potpuno neočekivano konzervativna Kolinda Grabar Kitarović (46) u nedjelju pobijedila na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.” (…) „Najveća oporbena stranka sad želi pobjedu svoje kandidatkinje iskoristiti za smjenu vlasti na idućim parlamentarnim izborima do kraja godine”, napominje Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Süddeutsche Zeitung iz Münchena naglašava da se „iznenađenje naziralo već u prvom izbornom krugu prije dva tjedna. Iako su sva ispitivanja javnog mnijenja predviđala Josipovićevu prednost od znatno iznad deset posto, u prvom krugu je on vrlo tijesno pobijedio”, podsjećaju ove novine navodeći da bi to „moglo imati na predstojeće parlamentarne izbore koji će se održati još u ovoj godini”.

kitarovic stozer66

HDZ-u pomogao neuspjeh SDP-ove vlade

Berlinski Tagesspiegel govori o „velikom iznenađenju u Hrvatskoj” i „političkoj senzaciji” te o „teškom porazu vladajućih socijaldemokrata u Hrvatskoj”. Ishod izbora Tagesspiegel tumači teškom gospodarskom situacijom: „Pobjeda bivše ministrice vanjskih poslova može se svesti na duboko razočaranje građana zbog mizernoga gospodarskoga stanja te jadranske zemlje, kaže se u prvim komentarima. Otrježnjenje je tim veće što su se gotovo svi nadali brzom poboljšanju socijalnog stanja usljed pristupa Europskoj uniji prije godinu i pol”, napominje Tagesspiegel.

Die Welt iz Berlina sumnja da će izbor nove predsjednice pridonijeti poboljšanju stanja u Hrvatskoj. „Na predsjedničku dužnost ovu lukavu diplomaticu je dovelo samo razočaranje i neuspjeh vlade pod vodstvom socijaldemokrata. Njezin izbor je mali dio smjene vlasti i ništa više”, smatra autor Norbert Mappes-Nidiek u Die Weltu. (DW, Foto: Goran Mehkek / CROPIX))