Dunav – rijeka fantazije

Pogledajte link desetominutnog filma s likovne kolonije!

Sample Image
Dunav kod Iloka

umjetničke kolonije linijama dunavskih tokova. Čast nam je biti prva postaja u kojoj su nastale maštovite likovne kreacije te Vam predstavljamo grupu El-Kordy i goste umjetnike ovom izložbom.

Sample Image

Muzej grada Iloka u novom, obnovljenom izdanju prezentira izložbu u srednjevjekovnoj palači Nikole Iločkog i rustično restauriranoj dvorani iz 15. stoljeća. Osvjetljava je svjetlost kroz rekonstruirane i restaurirane renesansne prozore u nišama s izvornom visinom podnice. Ova polivalentna Dvorana Nikole Iločkog opremljena je s digitalnom opremom za prezentacije te sadrži 50 sjedećih mjesta. Izložba je predstavljena pomoću samostojećih nosača.

Ankica i Ante Karačić inicijatori su Likovnog susreta u Iloku i nastanku kolonije „Dunav – rijeka fantazije" s jedinstvenom idejom organiziranja putujuće kolonije u podunavskim gradovima na temeljima međunarodne suradnje. Od Schwarzwalda (Njemačka) pa sve do Ukrajine i Crnog mora umjetnicima se pružaju prekrasnih devet zemalja kojima Dunav teče i u kojima mogu gostovati.

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Sample Image

O umjetnicima i umjetničkoj grupi El-Kordy

Grupa umjetnika El-Kordy na čelu s Noura M. El-kordy, predsjednicom grupe, koja je slobodni umjetnik, grafičarka rođena 1964. godine u Budimpešti (Mađarska), živjela u Njemačkoj, Egiptu, sada u Beču (Austrija). Otvorila je vlastiti studio 2001.g. i osnovala grupu El-Kordy 2006. Grupa broji oko 30 umjetnika i njen moto je; »društvo umjetnika grupe el-kordy za poticanje novih, liberalnih umjetnika«. Okuplja umjetnike u različitim područjima djelovanja: slikarstvo, grafika, dizajn, fotografija, skulptura, dekoracija, oslikavanje stakla, poezija, glazba i graviranje.
Wolfgang Kellner rođen je 1954. godine u Weinviertel (Austrija) poznatom kao vinorodnom kraju, a bavi se fotografijom. Njegove fotografije su međunarodno priznate, član je grupe El-kordy od 2007. godine.
Lee Bo Suk umjetnica iz Seoula (Korea) diplomirala je studij slikarstva u Seoulu i u St. Petersburgu (Rusija). Predsjednica je grupe 21C International Creative Artists, te član više drugih umjetničkih udruženja.
Herbert Anibas rođen je 1960.g. u Beču (Austrija), gdje živi i radi. Kao samostalni umjetnik, on stvara, inspiriran prirodnim spiralama i prirodom, sa svim njenim elementima; zrak (vjetar), voda (valovi, vrtlog), vatra, zemlja.
Alexandar Janda rođen je 1955.g., dolazi iz Austrije, bavi se grafikom, primijenjenim umjetnostima i slikarstvom, a ostvario je priznati art projekt 2004.
Jürgen Engelmayr je rođen 1971.g. u Austriji, bavi se slikarstvom i instalacijama. Crpi iz prirode isto tako puno energije kao što daje za svoja šarena i izražajna djela.
Elidia Kreutzer rođena je 1962.g. u El Pasu (Kolumbija). Živi i radi u Beču. Bavi se slikarstvom, promišlja o problemima suvremenog čovjeka i društvenim temama poput ekologije.
Ankica Karačić rođena je 1951. godine u Inđiji (Vojvodina). Završila je Srednju školu za primijenjenu umjetnost i Likovnu pedagošku akademiju u Novom Sadu. Od 1970. do 1982. godine radi kao modni kreator u Iloku i Šidu. Od 1982. do 1991. godine radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi u Šidu, a 1991. godine kao modni kreator u Vuteksu Vukovar. Godine 1991. odlazi u Njemačku. Ubrzo radi kao likovni pedagog za odrasle i djecu. Ima status slobodne umjetnice. Član je Udruženja likovnih umjetnika Njemačke, BBK-Ruhrgebit, Frauen kunst forum Hagen, Atelier El-Kordy Beč, Art Forum.
Ante Karačić je rođen 1952. godine u Gornjem Crncu (Širki Brijeg). Od 1956. godine živi u Iloku gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. U Novom Sadu završava Višu školu za vanjsku trgovinu, a u Osijeku Ekonomski fakultet. Do 1991. godine radi na komercijalno rukovodećim poslovima u Šidu i Iloku. Iako rođen u Hercegovini Dunav i Srijem su mu postali genetski kod. Stoga se odlučuje za izgradnju obiteljske kuće u Iloku. No 1991. godine, kada su se odluke morale donositi u jednoj sekundi, sa suprugom i dvoje djece odlazi u Njemačku. Ubrzo se zapošljava u tekstilnoj firmi, ali ne u struci. Paralelno radi na organiziranju i postavljanju niza izložbi. Stvara skulpture, drvene objekte, reciklirajući komadiće odbačenih i nikom potrebnih elemenata i stvari, oblikujući sasvim nove estetike i forme. Za sada su to uglavnom drveni komadi različitih dimenzija, lijepljeni i slijepljeni tvoreći međusobno univerzalne kozmičke oblike – krugove.
Maja Novaković rođena 1981. godine u Novoj Gradiški, Grafički dizajn završila u Zagrebu i Akademiju likovnih umjetnosti u Splitu. Bavi se slikarstvom, grafikom i primijenjenim umjetnostima. Od 1996. godine sudjeluje na likovnim i dizajnerskim natjecanjima i skupnim izložbama. Živi u Iloku i radi, kao kustos Galerijskog odjela u Muzeju grada Iloka.

Sample Image
Sudionici likovnog susreta u Iloku „Dunav – rijeka fantazije", 2009.

Sample Image
Ilok

Pogledajte link desetominutnog filma s likovne kolonije!
http://www.youtube.com/watch?v=vdiYxqf9XBE

Maja Novaković, kustosica Galerijskog odjela u Muzeju grada Iloka
maja.design.hr@gmail.com

Akademija-Art.net