Duško Abramušić: Prostori svjetla

Sample Image
Predgovor u katalogu je napisao Branimir Dorotić, akad. slikar.

Sample Image

Prostori unutrašnjega svjetla

Iz cjelokupnoga likovnog opusa Duška Abramušića progovara slojevita narav slikara, likovnog pedagoga i fotografa. Umjetnik zagledan predase, slikarskim jezikom u motivu zaustavlja mijene dnevnoga svjetla. Kao fotograf ga fiksira u trenutku vremena, otkrivajući njegovu izvanjsku pojavu, formu i boju.

Sample Image

A kao učitelj otkriva da je slikarski motiv i tajnoviti labirint prostorâ ispunjenih unutrašnjim svjetlom i posve drugim značenjima. Vođen intuicijom stvaratelj odabire prioritete. Uz vanjski izvor svjetla što pulsira otkucajima srca isti ostaju samo oko i ruka autora.

Sample Image

Sve se mijenja. Svijet se mijenja ciklički pa tako i slike toga svijeta. Sve ovisi o svjetlosti u nama i izvan nas, o noći i danu. Kozmička značenja poprima… život, smrt, plima, oseka, oblak… ili klorofil; u nekom mikro- ili makro-zum formatu postaju predmet zanimanja slikareva oka i srca. Impresija ili ekspresija? Ciklusi se nastavljaju.

Sample Image

Nakon potrage za izvanjskim kao istinom oka, prirodno slijedi potraga za svrhom i razotkrivanje unutršnjega značenja slikarskoga motiva. Što je iza „onog dopadljivog"? Koja je bit duboke sjene stare seoske kuće u sumrak ili koju tajnu krije koprenasti osmijeh djevojke? Što će se očitovati kao važnije? Ekspresija, istisnuti privid, apstrakcija stvarnosti? ili impresija, utisak doživljenog osjećaja?

Sample Image

Samo je slobodan čovjek cjelovit pa i kad je posve „neuređen" po kanonima bilo koje vrste. Metodičar i učitelj u osobi slikara istražuje svijet oko sebe; najprije sam mora ostvariti iskustvo koje kao metodsku jedinicu nudi svojim učenicima. Očitane likovne vrijednosti  nadopunjuje taktilnima.

Sample Image

Istančanim osjećajem pronalazi vezu između hrapavosti kore drveta, borâ na licu, namreškanosti jezerske vodene površine. Otkriva da smo kao bića svjetlopropusni, čudesno prozirni, upravo bugačice svjetlosti, a sve to uspijeva izraziti minimalnim likovnim sredstvima.

Sample Image

Niz ovom prigodom predstavljenih radova prema tehnici izvedbe su gvašev,  akrilici na toniranom papiru. Na neki način ti radovi su introspekcija, struktura unutrašnjega duhovnoga prostora; zidovi i okviri svjetla reducirani u gesti i boji do monokromije. Jednostavni i dojmljivo jasni govore da je riječ o likovnom jeziku bez sračunatosti i kompromisa.

Branimir Dorotić

Sample Image

Duško Abramušić je rođen 1960. godine u Zenici. Godine 1989. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Član je Društva hrvatskih likovnih umjetnika u F. Bosne i Hercegovine, Udruženja likovnih umjetnika Ze-do kantona, Udruge likovnih stvaralaca Lašvanske doline, Likovnog društva LIKUM iz Zagreba. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zenici.

e-mail: abrdus@yahoo.com

Sample Image

Akademija-Art.net