Skip to content

Duhovna ostavština Zlatka Šulentića

Sample Image
Kuhtić, Dorotić i Žapčić

U posebnoj atmosferi zagrebačke galerije „Zvonik sv. Josipa" otvorena je treća u nizu ozložbi hrvatskih velikana: Duhovna ostavština slikara Zlatka Šulentića.

Predgovor katalaga je napisao i na otvorenju o Šulentićevoj duhovnoj ostavčtini govorio prof. Danijel Žapčić:

Sample Image
S otvorenja izložbe

… Cijeli Šulentićev slikarski opus,bez obzira na morfološke i stilske predilekcije duboko je uravnotežen. Sve to, pa i spontanitet, bitne su komponente njegovog slikarskog zahvata po kojem fakte svijeta prevodi u fakte slikarske stvarnosti. Zapravo, koegsistencija stvari postaje egsitencija čisto slikarskih odnosa, bez obbzira radilo se o slikarskom tonu, kubomodelaciji, skandiranju čistih ploha unutar crtačkog zaključka ili elaboraciji lokalne boje rascvetane modelacijskim valerima. Kada spominjemo Šulentićeve sakralne teme onda je nezaobilazan niz crteža, gvađeva i tempera koje po nadahnuću i nepretencioznosti odaju svjeđinu i krekost Šulentićeve duše … (D. Žapčić)

Sample Image

Pri ostvarenju ove značajne izložbe sudjelovali su prije svega voditelj galerije ak. slikar Branimir Dorotić kao i ostali članovi savjeta galerije vlč. Josip Kuhtić, prof. Stanko Špoljarić  prof Danijel Žapčić i drugi.

Sample Image

Zlatko Šulentić rođen je u Glini 1893. godine, a umro u Zagrebu 1971. godine. Godine 1910. upisuje se na privremenu višu školu za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu. Studira slikarstvo na akademiji u Muenchenu(1911.-1914.). Njegova slika „Kasna jesen" (1913), slobodnim potezima kista i kontrastima tonova, jedna je od najizrazitijih impresionističkih slika u hrvatskom slikarstvu. Memorijalna izložba priređena mu je u Zagrebu 1981. godine.

Sample Image

Don Živko Kustić, prof. Ivan Čedomir Ostreš i prof. Josip Poljan

(Fotografije: Mišo Vukadinović)
See also  Komentar bivšeg ministra: Kako je i zašto Ratimir Ivičić preuzeo Turističku zajednicu